Operator nou de salubritate în Florești. Locuitorii au restanțe de 1 milion de euro la plata taxei de gunoi

Operator nou de salubritate în Florești. Locuitorii au restanțe de 1 milion de euro la plata taxei de gunoi
| Foto: Facebook/Horia Sulea

Comuna Florești, cea mai mare comună din țară, are începând din 1 iunie un nou operator de salubritate.

”După cinci runde de licitații, la patru din ele neprezentându-se nimeni sau ofertele fiind neconforme, în sfârșit, UAT Florești are un nou operator privind colectarea și transportul deșeurilor. Este vorba de asocierea AVE Bihor și RDE Harghita. Începând de luni, 1 iunie, deșeurile din Florești sunt ridicate de operatorul menționat, care intră pe teren zilnic, cu 12 autospeciale, plus autoutilaje speciale care vor ridica containerele pentru deseurile de moloz”, a precizat primarul Horia Șulea.

Acesta a adăugat că în privința salubrității menajere foarte importantă este și atitudinea floreștenilor, plângându-se că sunt restanțe foarte mari la plata taxei de salubritate.

”Trebuie să conștientizăm faptul că este vorba de o colaborare tripartită: administrație – operator – oameni. În prezent sunt datorii la taxa de salubritate de 5 milioane de lei, bani pe care Primăria Florești nu i-a încasat de la populație, adică aproape 10% din veniturile atrase la bugetul local. Nu am vrut să acționez dur până acum, dar cei de la executări silite vor trimite somații celor care nu au plătit, iar apoi sumele vor fi recuperate. Nu pot accepta ca 10% din bugetul comunei să fie folosit pentru a compensa taxa neplătită. 5 milioane de lei reprezintă un milion de euro, bani cu care putem face multe în comună”, a spus primarul.

Șulea a precizat că se va pune aqccentul pe colectare selectivă, astfel ca până la finele anului să nu ajungă mai mult de 50% din deșeuri la unitatea de colectare finală. ” În zona de case colectarea selective este demarată deja și va continua zilele acestea implementarea sa, iar în zona de locuințe colective se fac pași alerți pentru punerea la punct a infrastructurii. Ne vom axa pe infrastructură, organizare și conștientizarea cetățenilor. În două luni operatorul va presta serviciul la cote maxime și se va ajunge la 16 utilaje zilnice, plus cele speciale.

Se vor pune la punct 2 puncte de colectare deșeuri rezultate din demolări și amenajări interioare. Floreștenii vor putea depozita gratuit acolo deșeurile mari. Va exista și un serviciu de ridicare contra cost de la punctul gospodăresc”, a precizat Horia Șulea.

Taxa pentru populație nu poate depăși 12 lei pe lună, iar plata se va face în continuare la primărie. În prezent taxa este de 11 lei per persoană.

Comenteaza