Open data la Cluj. „Toată lumea ţine de informaţii, noi vrem să le facem publice"

Open data la Cluj. „Toată lumea ţine de informaţii, noi vrem să le facem publice
Primarul Emil Boc a anunţat că doreşte crearea la Cluj a primei platforme de date publice open data.

Clujul va fi precum Ozana „cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul". Adică se transparentizează sau cel puţin acesta este obiectivul anunţat al primarul Emil Boc. În paranteză fie spus, nu ştim dacă este şi ţelul altor membri ai executivului local, preocupaţi să ţine la secret unele informaţii ce ar trebui să fie publice.

„Punem pe platformă toate informaţiile integrate pe care le avem"

„Vrem să creăm la Cluj prima platformă de open data din România, de date publice, să poată fi folosită de cei care lucrează în inovare şi tehnologie, să poată fi folosite în aplicaţii. Nicăieri în România nu există aşa ceva la nivelul instituţiilor publice; toată lumea ţine de date, noi vrem să le facem publice. Cum informaţiile sunt publice, şi datele pot deveni publice. Creăm platforma, apoi punem la dispoziţie numărul de parcări, numărul de călători din autobuze, toate informaţiile integrate pe care le avem", a declarat Emil Boc. Discuţia despre crearea platformei se poartă în interiorul consiliului consultativ IT.

Open data înseamnă date deschise. Este vorba despre date care pot fi utilizate în mod liber, reutilizate şi redistribuite de către oricine. În acest caz, se referă la toate datele colectate din teren de angajaţii Primăriei şi care acum sunt stocate în dosare sau pe calculatoare ale municipalităţii. Prin crearea platformei, acestea vor deveni publice. E ca şi cum aţi publica pe internet câte farfurii de supă şi câte bibelouri cu peşti aveţi în casă.

Exemplu cu transportul în comun

Emil Boc a dat şi un exemplu de mod de utilizare a platformei open data la nivelul municipalităţii, care ar putea aduce economie la bugetul local. Toată lumea va putea şti câte dintre persoanele care beneficiază de reduceri sau gratuităţi pe mijloacele de transport în comun chiar utilizează acest serviciu. „Acum se decontează banii pe numărul de persoane care beneficiază de reduceri şi gratuităţi, indiferent de câte ori utilizează aceste persoane transportul public. Într-o etapă viitoare, tehnologia ne va putea arăta exact cât s-au deplasat persoanele cu reduceri sau gratuităţi şi vom putea achita subvenţia Companiei de Transport Public la virgulă. Aşa vom face şi o economie la bugetul local", a spus primarul.

În municipiul Cluj-Napoca beneficiază de legitimaţii de călătorie pe una sau toate liniile, reduse cu 50% sau gratuite, elevi, studenţi, pensionari, pensionari de urmaş, persoane cu dizabilităţi, veterani şi văduve de război, luptători pentru victoria Revoluției din 89 şi urmaşii eroilor martiri, respectiv donatorii de sânge. În realitate, multe dintre aceste persoane ale căror abonamente sunt decontate de Primărie nu urcă niciodată sau urcă foarte rar în mijloacele de transport în comun.

 

Comenteaza