Oficial. INTERZIS la fumat în stațiile de transport public, parcuri și baze sportive din Cluj-Napoca
- Scris de Anca Colibasanu
- azi, 11:13
- Administraţie
- Ascultă știrea

Proiectul ce vizează interzicerea fumatului, inclusiv a țigărilor electronice, în stațiile de transport public, în bazele sportive și în parcurile din Cluj-Napoca a trecut luni în Consiliul Local, cu 22 de voturi pentru și 3 abțineri.
Consilierul local Aurelia Cristea (PSD) a avut mai multe amendamente care se refereau la extinderea acestei interdicții în spațiul public deschis, respectiv interzicerea fumatului și a utilizării dispozitivelor electronice de fumat și la o distanță mai mică de 10 metri față de accesul principal în clădirile cu acces public. O altă propunere a sa a vizat utilizarea dispozitivelor electronice în spațiile publice închise, mai exact inerzicerea acestora.
Unele modificări propuse ar putea însă ridica probleme din punct de vedere juridic, fiind necesară o „aliniere” a acestui regulament la legea existentă. Viceprimarul Dan Tarcea a sugerat ca amendamentele propuse de consilieri să fie discutate și cu parlamentarii clujeni pentru a vedea exact ce se poate face, și eventual, să se intervină ulterior pe regulament.
Astfel, proiectul prevede ca în termen de 90 de zile de la adoptare să fie instalate panouri informative, iar spațiile unde fumatul va rămâne permis să fie semnalizate clar. De asemenea, amenzile pentru nerespectarea noii reguli vor fi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Excepție de la interdicție vor face evenimentele publice aprobate de autorități, desfășurate temporar în spațiile vizate. În astfel de cazuri, măsurile privind fumatul vor fi stabilite distinct, în funcție de natura evenimentului și echilibrul între participanți.
O parte interesantă a acestui proiect vizează interzicerea fumatului în cadrul festivalurilor care au loc în parcurile Clujului. ''Am discutat cu organizatorii de evenimente în Parcul Central. Anul acesta nu impunem această reglementare, dar de anul viitor, din 2026, și aceste evenimente vor trebui să își amenajeze locuri speciale de fumat - Untold, Jazz în the Park, Zilele Clujului, Festivalul Vinului. M-am bucurat că am primit un răspuns pozitiv din partea Untold. Proiectul e în dezbatere, vom ascultă toate vocile și părerile, ne vom consulta cu specialiștii unde vom amplasa aceste locuri speciale, cât de mari vor fi, etc. '', a punctat edilul Emil Boc, la momentul prezentarii proiectului.
Amintim, de la 1 ianuarie 2025, este interzis fumatul pe străzi în Milano, Italia. Cei care nu respectă această regulă riscă o amendă de 240 de euro (puțin sub 1.200 de lei).
Legea anti-fumat a fost inițiată consilierul local Aurelia Cristea, la acea vreme, deputat de Cluj.
Pe 17 martie 2016 a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile închise. Concret, Legea nr. 15 din 2016 interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, legea interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Conform Legii nr. 15 din 2016, persoanele juridice care încalcă legea antifumat sunt sancţionate cu amendă de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă de 10.000 lei și cu suspendarea activității la a două abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă de 15.000 lei și cu închiderea unității, potrivit legii antifumat.