Obstacole pe o stradă modernizată. Pietonii sunt obligaţi să facă „slalom”: "E o aventură"

Obstacole pe o stradă modernizată. Pietonii sunt obligaţi să facă „slalom”:
Circulaţia a fost redată de aproximativ o lună pe strada Brătianu, însă doar autovehiculele sunt cele care pot circula în condiţii optime. Pietonii, în schimb, au de suferit: trotuarele sunt încă în stadiul de şantier, iar oamenii se văd nevoiţi să ocolească obstacolele care le ies în cale.

După ce iniţial s-au bucurat de faptul că vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, clujenii se arată nemulţumiţi de modul în care au decurs lucrările desfăşurate până acum în cadrul proiectului "Oraşul Comoară". Prima stradă care a intrat în febra modernizării a fost I.C. Brătianu, care a stat în şantier peste termenul anunţat de autorităţi şi, chiar dacă a fost redată în circulaţie, strada mai are nevoie de lucrări la trotuare şi borduri. Iar în aceste prime zile din ianuarie, condiţiile meteorologice şi gheaţa de pe trotuar îngreunează traseul şi aşa destul de dificil al pietonilor.

"Noi stăm aici, pe Brătianu şi iniţial eram bucuroşi că se repară şi strada noastră. Dar e sub orice critică modul în care arată acum şi să nu mai spun că se circulă foarte rău. Trotuarele încă nu au fost făcute, aşa că e o adevărată aventură să circuli pe ele: nu a fost pus asfaltat, gurile de canal sunt mult mai înalte, mai sunt şi semne de circulaţie puse, e groaznic. Au spart vechiul trotuar pus ceva nisip sau pietriş peste care s-a depus zăpadă şi gheaţă şi se alunecă foarte uşor. Te mai împiedici de un canal, dai de gheaţă şi căzătura e garantată", spune un locuitor de pe stradă.

Alţii, în schimb, abandonează ideea de a circula pe trotuar şi merg pe mijlocul străzii, cu riscul de a încurca şoferii. "Păi suntem obligaţi să circulăm aşa. Ne tragem când vedem că vin maşini, în rest ne vedem de drum aşa. Ce să facem dacă pe trotuar nu putem merge? Mai ales acuma, când e gheaţă şi se alunecă...", spune, cu nemulţumire, un trecător.

Lucrările ar fi trebuit finalizate la finalul lunii noiembrie, însă termenul nu a fost respectat, iar artera a fost redată circulaţiei rutiere la începutul lui decembrie, însă doar partea carosabilă a fost finalizată, iar trotuarele au fost abandonate în stadiul de şantier. Cel mai probabil, lucrările nu pot fi continuate în această perioadă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Până la ora publicării materialului, Primăria Cluj-Napoca nu a putut fi contactată pentru a furniza un răspuns oficial.

Iniţial, pe strada Brătianu lucrările au fost îngreunate de faptul că a fost vorba despre o lucrare complexă, care depinde şi de alţi operatori, motiv pentru care deranjul cauzat este mai mare. Concomitent cu lucrările de modernizare, s-au efectuat şi cele de înlocuire a reţelei de gaze naturale, precum şi cele de realizare a canalizaţiei pentru relocarea cablurilor aeriene în subteran.

Lucrările la proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru" au început în data de 14 octombrie, iar strada I. C. Brătianu este prima din acest proiect, mai apoi urmând să fie reabilitate şi alte trei artere importante din centrul oraşului: Memorandumului, Calea Moţilor şi Avram Iancu. În perioada lucrărilor, circulaţia autovehiculelor este restricţionată, iar parcările aferente zonei sunt desfiinţate până la terminarea lucrărilor. Cele patru străzi vor fi modernizate de către firma Viarom Construct, care a participat la licitaţie cu o ofertă de 16,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fără TVA.

Comenteaza