O lună de când Supercom a monopolizat județul Cluj. Alin Tișe: „Suntem pe drumul cel bun. Vrem să le oferim primarilor toată puterea”

O lună de când Supercom a monopolizat județul Cluj. Alin Tișe: „Suntem pe drumul cel bun. Vrem să le oferim primarilor toată puterea”
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Firma bucureșteană Supercom se ocupă de ridicarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. La final de ianuarie 2023, a intrat și la Cluj-Napoca, iar de atunci sesizările cetățenilor au fost în număr foarte mare.

Oamenii s-au plâns că gunoaiele nu se ridică, nu sunt tomberoane de gunoi pentru toate fracțiile menajere sau nu au fost înlocuite, în special în zona de case. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, marți, la un post de radio local, despre acest subiect și a precizat că vrea să le ofere primarilor toată responsabilitatea și toată puterea, adică vor putea controla și sancționa societatea Supercom.

Dorim să le oferim primăriilor autoritatea și puterea de a verifica, urmări și monitoriza modul în care își face treaba cei de la Supercom. Nu doar forul acesta, ADI, de care lumea nu știe de fapt ce este. Dar ADI Metropolitan este o asociație a tuturor primăriilor. Noi vrem ca fiecare dintre primării să monitorizeze și să sancționeze, lucrăm la pârghia legală să le oferim putere totală, să ia la rost direct operatorul.

Eu zic că este un pas înainte, primăriile nu vor mai fi un simplu observator, un avertizor al neregulilor, ci angajații din serviciul de specialitate din primării vor putea să meargă pe teren și să aplice sancțiunea din contract, dacă lucrurile nu sunt în regulă. Dar suntem pe drumul cel bun, se vede că operatorul se străduiește și au scăzut reclamațiile”, a declarat Alin Tișe.

De menționat este faptul că, firma bucureșteană Supercom a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul Cluj - pe toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Noul operator va amplasa pubele smart în oraș, care vor cântări gunoiul, și astfel se va calcula cât are de plătit fiecare clujean în parte. Acest demers ar urma să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a gunoiului, ținând cont și de faptul că stația de sortare a deșeurilor, proiect al Consiliul Județean, va fi dată în curând în folosință.

La case și la agenții economici, deșeurile vor fi cântărite din poată în poartă, șoferul mașinii va elibera un bon în funcție de cantiate, care va fi atașat la facuta lunară.

La blocuri, deșeurile se vot cântări paușal, toate pubele din zonă, iar împărțirea costurilor se va face la numărul de locuitori arondați arealului respectiv.

Comenteaza