O lună, 39 de transporturi ilegale de deşeuri pe malul Someşului, în zona aeroportului. Se vor instala camere video

O lună, 39 de transporturi ilegale de deşeuri pe malul Someşului, în zona aeroportului. Se vor instala camere video

Primăria Cluj-Napoca a făcut curăţenie pe malurile Someşului, în zona aeroportului. 

Doar cât s-a făcut curățenie, 39 de transportatori transportau ilegal deșeuri, lângă una dintre porțile de intrare în Cluj, aeroportul clujean.

„Stimată Doamnă/Stimate Domn,

Sesizarea dumneavoastră cu numărul 496392 / 10.10.2020 a fost închisa având rezoluția: Favorabil - Referitor la sesizarea dumneavoastră, înregistrată la Primăria municipiului Cluj-Napoca sub nr. 496392/2020 prin care sunt indicate activități de depozitări necontrolate de deșeuri diverse în vecinătatea aeroportului, fiind afectată zona de referință I, anume zonă de siguranță aferentă sistemului luminos de apropiere pe direcția 07, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Protecția Mediului, în urma activităților specifice vă comunicăm următoarele:

În zona centurii Apahida-Bulevardul Muncii, râul Someș și limitrof cu Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj există o suprafată de teren de aproximativ 100 hectare aparținând UAT Cluj Napoca. Începând cu anul 1998 – pe o parte din acea suprafață de teren s-au dezvoltat mai multe exploatări de balastru, gropile rezultate nemai fiind astupate deși Legea 211/2011 permite activități de rambleiere (aducerea terenului la starea inițială cu deșeuri rezultate din activităti de construcții).

Pe o suprafață de aproximativ 10 hectare pe parcursul anilor au fost depozitate deșeuri rezultate din construcții, inclusiv din categoria polistiren, rigips, vată minerală – unele cu acordul proprietarilor terenurilor.
În urma sesizărilor înregistrate la primăria Cluj-Napoca, Direcția Generală Poliția Locală, de aproximativ o lună au fost declanșate verificări cu privire la această situație, fiind luate următoarele măsuri:

Au fost identificați și somați un număr de 268 proprietari de terenuri, cu privire la neîntreținerea acestora, fapt prevăzut în OUG 195/2005, care prevede obligația proprietarilor de terenuri de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri, de a nu deteriora calitatea mediului geologic și de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional, cu termen până la data de 30.10.2020.
În urma verificărilor efectuate au fost depistați un număr de 39 transportatori persoane fizice și juridice care transportau deșeuri pe acele suprafețe. Transportatorii depistați au luat măsuri de reabilitare a zonei pe cheltuiala proprie astfel că la această dată aproximativ 85% din suprafata afectată a fost reabilitată, termenul fiind 30.10.2020.

Proprietarii de terenuri și-au luat măsuri de securizare a zonei prin montarea de bariere la accesul din Bulevardul Muncii la parcele.

Este în lucru amplasarea de tehnică pentru monitorizarea zonei cu camere de supraveghere video.
S-a instituit patrularea 24/24 h în zonă cu polițiști de la Serviciul Control Protecția Mediului pentru depistarea și sancționarea celor care mai încearcă să depoziteze deșeuri în această zonă.

Față de persoanele depistate a fost luată măsura de sancționare contravențională a acestora conform legislației în vigoare potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului, L. 211/2011 privind regimul deșeurilor), în cuantum de la 3000 la 6000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 pentru persoane juridice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 140.500 lei și măsura complementară de evacuare a deșeurilor, respectiv aducerea terenului la starea inițială.

În prezent se lucrează la elaborarea unui HCL privind supraimpozitarea terenurilor neîngrijite.
Aspectele semnalate rămân în atenția noastră”.

"În afară de soluțiile prezentate de Primărie, este imperios necesar ca pista metropolitană de biciclete, cu spații verzi și de promenadă, cuplate la Someș, să fie realizată cât mai curând pentru ca râul să fie tranzitat la minut. Astfel, infracțiunea de a arunca deșeuri în râu sau la margine va fi mult diminuată. Ce spunem e valabil și pentru alte zone de lângă Cluj, unde sunt în continuare deșeuri, că vorbim de Florești ori Gilău ori de Apahida", transmit activiştii de mediu. 

Comenteaza