Numai 35 de asociaţii de proprietari mai beneficiază de subvenţii pentru reabilitarea termică a blocurilor

Numai 35 de asociaţii de proprietari mai beneficiază de subvenţii pentru reabilitarea termică a blocurilor
În prezent se lucrează doar la şantierele deschise anul trecut, iar asociaţiile care doresc să-şi reabiliteze locuinţele o mai pot face doar prin credit bancar, cu dobânda subvenţionată de stat.

Doar 35 de asociaţii de proprietari din Cluj-Napoca mai beneficiază, deocamdată, de bani de la guvern pentru reabilitarea termică a blocurilor. Asta deoarece în 2011 Clujul nu a mai primit fonduri în acest sens. În prezent se lucrează doar la şantierele deschise anul trecut, iar asociaţiile care doresc să-şi reabiliteze locuinţele o mai pot face doar prin credit bancar, cu dobânda subvenţionată de stat.

Prin programul lansat de guvern în urmă cu câţiva ani, asociaţiile de proprietari îşi puteau reabilita termic apartamentele şi plăteau doar 20% din costuri, restul fiind suportat de guvern şi de bugetul local. Clujul a ajuns rapid pe primul loc în ţară ca număr de apartamente reabilitate. Acum însă, programul a rămas fără fonduri, cel puţin la Cluj-Napoca, chiar dacă primăria a alocat partea sa de 30% în bugetul pe 2011.

"Există peste 600 de asociaţii de proprietari care s-au înscris în programul de reabilitare. Dintre acestea, la Cluj s-au reabilitat 107 imobile, există undeva la 35 de şantiere în funcţie deocamdată, iar lucrările se vor finaliza până la toamnă", a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Cele aproape 500 de asociaţii de proprietari care nu au efectuat încă lucrări de reabilitare termică o pot face doar prin contractarea de împrumuturi cu dobândă subvenţionată de stat.

Claudia Romitan

 

Comenteaza