Video Noul REGULAMENT pentru CULTURĂ NU a primit votul Consiliului Local Cluj-Napoca. Banii, alocați în 2025 pe modelul anilor trecuți
- Scris de Anca Mureşan
- 27 Mar 2025, 13:49
- Administraţie
- Ascultă știrea

Consilierii locali nu au aprobat noul regulament privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca a proiectelor culturale. Așadar, pentru 2025, va rămâne valabil mecanismul folosit în anii anteriori.
Mai mulți organizatori de evenimente și festivaluri culturale mai mici sau nișate au intervenit în ședința de Consiliu Local pentru a cere rămânerea la vechiul regulament, pentru o mai mare flexibilitate. Aceștia susțin că până în prezent fondurile au fost alocate echitabil, iar ''jurizarea'' făcută de actori externi ar putea dezavantaja finanțarea anumitor proiecte în funcție de gusturile personale. De asemenea, finanțarea multi anuală ridică neclarități. Nu în ultimul rând, nu este clar cum se va face clasificarea pe categroii a evenimentelor, care este pragul de finanțare, dar nici care este calendarul de implementare a noului regulament.
Și în rândul consilierilor locali au existat păreri împărțite privind adoptarea noului regulament în cadrul ședinței din 27 martie 2025, dar părerea unanimă este că trebuie continuate demersurile pentru realizarea noului regulament.
În urma votului, proiectul noului regulament a fost respins cu 5 voturi pentru, 6 împotrivă și 14 abțineri. AICI PROIECTUL RESPINS!
Anterior aprobării proiectului, a avut loc o dezbatere publică pe această temă.
Reamintim că anul trecut, primarul Emil Boc anunța că se va realiza un nou regulament pentru acordarea de fonduri nerambursabile de la bugetul local pentru ONG-urile din sectorul cultural.
Instituțiile și oamenii de cultură din Cluj-Napoca au cerut primarului Emil Boc să aloce banii nerambursabili după un nou regulament, aliniat Ordonanței nr. 51/1998, actualizată și nu legii 350 din 2005, așa cum însăși conducerea Primăriei a promis de câțiva ani.
De asemenea, tot anul trecut, reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca au depus la Primăria condusă de Emil Boc o petiție, inițiată de USR, în urma consultărilor cu sectorul cultural clujean, prin care se solicita ca propunerea de regulament pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998, să fie pusă în dezbatere publică. Printre semnatarii scrisorii de susținere a finanțării culturii pe OG51/1998 (și nu a legii 350/2005) s-au numărat instituții de cultură importante din Cluj Napoca, precum Centrul Cultural Clujean, Festivalul Internațional de Film Transilvania (prin Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă), Opera Națională Română, Teatrul Maghiar de Stat (prin Tompa Gabor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Filarmonica de Stat, Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Național Lucian Blaga.
Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza legii speciale a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.
De reținut este faptul că, noul regulament nu se va aplica în 2025.
16 milioane de lei pentru CULTURĂ în 2024
În 2024 finanțările nerambursabile pentru cultură au fost de 16.200.000 lei (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social). Cele mai mari sume aprobate:
TIFF - 1.8 milioane lei
Concentric 2024 (Centrul Cultural Clujean) - 1.4 milioane lei
Zilele Culturale Maghiare din Cluj - 710.000 lei
Festivalul Internațional Opera Aperta - 700.000 lei
Centrul De Interes Vector al Artei Contemporane Clujene 2024 - 630.000 lei
Festivalul Dumitru Fărcaș - 360.000 lei
The Power of Sport – Sports Festival - 360.000 lei
Jazz in the Park 2024 - 360.000 lei
Com'ON Cluj-Napoca 2024 - 300.000 lei
Pentru anul 2025, administrația locală propune o creștere de 10% a finanțărilor, adică 1.6 milioane lei.