News alert Noua ”Piezișă” a Clujului. Proiect-pilot care transformă o stradă de cartier într-o pietonală a studenților FOTO

Noua ”Piezișă” a Clujului. Proiect-pilot care transformă o stradă de cartier într-o pietonală a studenților FOTO
Strada Ioan-Molnar Piariu se modernizează

Modernizarea arterelor Clujului ajunge și în cartiere, iar acest proiect îi vizează în mod special pe studenți.

 

În Hasdeu sunt studenții de la UBB, iar în Mărăști, cei de la Universitatea Tehnică. În curând, aceștia vor avea ”Piezișa” lor. Artera pietonală cu pub-uri care duce spre Hasdeu va fi replicată în Campusul Mărăști, pe strada Molnar Piariu, care pe un segment va fi interzisă automobilelor.

Există deja planurile, care urmează să fie dezbătute la următoarea întâlnirea a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

”Căutăm zone pe care să le regândim și am dorit să ajungem și în cartiere. Primele pe care le-am identificat au fost ”La terenuri”, din Mănăștur, respectiv Scorțarilor-Parcul Farmec și strada Molnar Piariu, din Mărăști. Pe acestea dorim să le modernizăm prin Fondul de Inovare Culturală (FIC), lansat în 2017 de Centrul Cultural Clujean. În ceea ce privește strada Molnar Piariu, vorbim despre un proiect-pilot în care ne-am propus să aducem calitatea amenajărilor din zona centrală și în cartier. Nu este o arteră importantă pentru trafic, așa încât ne putem permite ca un tronson să îl închidem pentru mașini”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul CIIC.

Strada Molnar Piariu se întinde între Dâmboviței și Fabricii de Zahăr, unde sunt căminele de studenți, și este intersectată de strada Teleorman. Este arteră cu sens unic, în prezent. Partea dinspre cămine va deveni pietonală, cu dale de granit, iluminat cu leduri, arbori și băncuțe, dar și cu stații de biciclete și trotinete, inclusiv cu stație de încărcare pentru mijloacele de deplasare electrice. De asemenea, se creează posibilitatea apariției de terase, ca zonă să semene cu ceea ce se întâmplă pe strada Piezișă.

”Zebrele din apropiere, inclusiv de pe Fabricii de Zahăr, vor fi ridicate la nivel cu trotuarul, pentru ca șoferii să reducă viteza și să crească siguranța pietonilor”, a mai spus Cîmpean.

Noua ”Piezișă” a Clujului. Proiect-pilot care transformă o stradă de cartier într-o pietonală a studenților

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respective a Bulevardului 21 Decembrie.

Dezbaterea pe acest subiect a a Centrului de Inovare și Imaginație Civică va avea loc în 7 august, chiar în Campusul Mărăști, iar la discuții sunt invitați toți locuitorii din zonă interesați. Urmează să fie organizată o altă dezbatere în octombrie, după venirea studenților, care sunt vizați în mod special de acest proiect.

Comenteaza