Nouă blocuri din oraş candidează la anvelopare pe bani europeni

Nouă blocuri din oraş candidează  la anvelopare pe bani europeni
Consiliul local a stabilit lista blocurilor pentru care primăria va cere bani europeni în vedere reabilitării termice.

Administraţia locală clujeană va depune două cereri de finanţare pe noul program de reabilitare termică lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe fonduri europene. Acestea vizează anveloparea a nouă blocuri din oraş, valoarea totală a proiectelor fiind de peste 6,8 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă totalizează peste 3,9 milioane de lei. În total, Primăria va cere bani europeni pentru anveloparea a peste 260 de apartamente din municipiu.

Primăria clujeană a iniţiat deja procedurile pentru a aplica în noul program de reabilitare termică cu bani europeni, lansat toamna aceasta de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Consilierii locali au adoptat la şedinţa ordinară de vinerea trecută o hotărâre prin care se fixează procedura tehnică de participare la programul MDRT. Astfel, municipalitatea îşi asumă cheltuieli de cofinanţare de 40% din valoarea lucrărilor, cu menţiunea că 10% vor fi recuperaţi în termen de 7 ani de la proprietari, în tranşe, la plata anuală a taxelor şi impozitelor locale, începând cu data semnării procesului verbal final de recepţie a lucrărilor. Restul de 60% din valoarea lucărilor de reabilitare teremică pentru care se cer bani europeni reprezintă finanţare nerambursabilă.

Tot la şedinţa ordinară a Consiliului Local, consilierii locali au "bătut în cuie" lista primelor imobile din oraş pentru care se vor depune cereri de finanţare, dar şi indicatorii tehnico-economici aferenţi reabilitării termice a respectivelor blocuri. "Sunt proiecte la care s-a lucrat cu o seară înaintea şedinţei. Ca să putem trimite documentaţia la Bucureşti, avem nevoie să aprobăm indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea termică a acestor blocuri", explica primarul Emil Boc la şedinţa forului local de vinerea trecută.

Prima cerere de finanţare cuprinde patru proiecte - blocuri de locuinţe de pe Padin nr. 30. Plopilor nr. 28, Bucureşti nr. 80, Anina nr. 19. Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 3,1 milioane de lei, din care peste 1,8 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă, iar restul contribuţia Primăriei şi a asociaţiilor de locatari. În total se vor anvelopa 146 de apartamente, durata fiecărei din cele patru lucrări este de 5 luni, în timp ce constructorii sunt obligaţi să ofere o garanţie de trei ani.

A doua cerere de finanţare cuprinde un număr de cinci proiecte - blocuri de locuinţe de pe Muncitorilor nr. 22, bl. M9, B-dul Nicolae Titulescu nr. 145, Observatorului nr. 142, bl. 7B, Gh. Dima nr. 28 şi Jean Jaques Roussseau nr. 5, bl. S2. Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 3,7 milioane de lei, din care peste 2,1 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată. Restul este contribuţia primăriei şi asociaţiilor de locatari. În total se vor anvelopa 124 de apartamente, durata fiecărei lucrări fiind de 5 luni, iar granţia la recepţia lucărilor este fixată la trei ani.

În ultimii doi ani, administraţia locală nu a mai reuşit performanţa de la debutul programului naţional de reabilitare termică, când municipiul se lăuda cu cele mai multe apartamente anvelopate, cu fonduri de la MDRT-bugetul local - proprietari. N-au mai venit banii promişi de la bugetul central, aşă că şi lucrările de reabilitare angajate de Primărie au suferit întârzieri iar firmele contractate n-au fost plătite la timp. Până în prezent, la Cluj-Napoca s-au reabilitat termic 5.000 de apartamente în programul susţinut preponderent din fonduri publice. La finalul anului trecut, administraţia locală clujeană a adoptat şi un proiect de hotărâre pentru încurajarea proprietarilor de a-şi reabilita cu fonduri proprii locuinţele, prin acordarea unei scutiri pe şapte ani de la plata impozitului pentru cei cu apartamente reabilitate, începând din 2013. Condiţia este ca lucrarea să aibă autorizaţie de construire, care se acordă doar pentru aveloparea întregului imobil.

Programul, lansat în această toamnă

Toamna acesta, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat un program nou de reabilitare termică, pe fonduri europene (60% finanţare nerambursabilă, 30% cofinanţare de la bugetul local, 10% contribuţia asociaţiei de locatari). Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt primăriile din municipii reşedinţe de judeţ în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti. Alocarea financiară pentru domeniul major de intervenţie 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe" pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, repartizată egal în cele 8 regiuni de dezvoltare, ceea ce înseamnă că în Ardealul de Nord ar urma să ajungă 22.75 milioane de euro. Sunt eligibile lucrări de reabilitare termică a anvelopei blocului şi lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire. Sunt vizate în special blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse, ceea ce înseamnă că peste 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maxim 500 euro. Depunerea cererilor de finanţare se poate face începând cu data de 15 noiembrie.

 

Comenteaza