Noi proiecte imobiliare respinse la Florești. Unul a „trecut” și a creat încă un scandal

Noi proiecte imobiliare respinse la Florești. Unul a „trecut” și a creat încă un scandal

În Florești s-au mai schimbat direcțiile de dezvoltare în ultimul an, administrația Pivariu acceptând cu greu noi proiecte imobiliare în cea mai mare comună din țară.

Chiar edilul Bogdan Pivariu transmitea că, în comuna clujeană, din punct de vedere urbanistic, ideea de dezvoltare se va schimba radical.

„În Florești, odată cu noua administrație, s-a dat restart întregii politici de urbanism. Așa cum am mai declarat, nu blochează nimeni dezvoltarea comunei, dar vreau să subliniez că lucrurile se vor face cu respect față de lege și față de întreaga comunitate”, spunea, în urmă cu câteva luni, primarul Floreștiului.

Astfel, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local (CL) Florești, de joi, 24 februarie 2022, pe ordinea de zi și-au făcut locul noi planuri urbanistice zonale (PUZ-uri), care vizau ansambluri de locuințe, unele de dimensiuni reduse, dar altele de câteva sute de apartamente. 

Consilierii locali au respins aprobarea primelor trei proiecte de acest fel, fără prea multă dezbatere, neavând nici avizele comsiilor de urbanism și juridice. Acestea au acumulat doar voturi împotrivă și abțineri:

- 13. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUD SI CONSTRUIRE IMOBIL LOCUINTE COLECTIVE CU 8 APARTAMENTE, IMPREJMUIRE, RACORDURI SI BRANSAMNETE LA UTILITATIA UTILITATI” – sat Florești, str. Urușagului, F.N., jud. Cluj;

- 14. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE IMOBILE DE LOCUINȚE COLECTIVE, SPATII COMERCIALE LA PARTER S+P+6E, AMENAJARE TEREN, RACORDARE SI BRANSAMENTE LA UTILITATI” – sat Florești, str. Tineretului, FN, jud. Cluj;

- 15. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU DE LOCUINȚE COLECTIVE CU REGIM DE ÎNĂLȚIME (S)+D+P+3E+Er(M), AMENAJĂRI EXTERIOARE, ÎMPREJMUIRE TEREN, RACORDURI ȘI BRANȘAMENTE LA UTILITĂȚI” – sat Florești, str. Tineretului, F.N., județul Cluj;

Nicio ședință fără scântei la Florești

Însă, la proiectul de hotărâre nr.16, privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE 8 IMOBILE DE LOCUINȚE COLECTIVE D+P+4E” – sat Florești, str. Porii, nr. 137- 139, lucrurile au luat o altă întorsătură.

Așa cum ne-au obișnuit, componența actuală a CL Florești, în care USR este uneori în opoziție față de majoritatea formată din PNL și UDMR, s-a ajuns din nou la cuvinte „grele” folosite de către consilieri în cadrul ședinței.

După ce, proiectul nr.16 a fost aprobat, chiar dacă cei de la USR au votat împotrivă, consilierul Sergiu Leuce (USR) a ținut să întrebe de ce primele proiecte au fost respinse, iar acesta (nr.16) a „trecut”: 

„Legat de cele două PUZ-uri, care sunt în aceeași zonă, cel de la nr. 13, care are un impact foarte redus asupra traficului și cel de la nr. 16, care are un impact mult mai mare, dar a trecut. Mie îmi e foarte greu să înțeleg de ce majoritatea a decis ca acesta să fi aprobat și nu le-am respins pe amândouă?!

Consilierul PNL Martin Edmund i-a replicat: „Cred că nimeni nu trebuie să dea explicații pentru votul său. Perspectiva analizei tale se rezumă strict la trafic. Comuna Florești este mai mult decât despre trafic. Aceasta este părerea mea”.

În discuție a intervenit și consilierul USR Marius Todoran, care a „lansat” un atac la adresa consilierilor liberali: „Aș vrea să-l lămuresc pe colegul meu Sergiu. Un proiect de 8 apartamente nu are aceeași putere de convingere pentru grupul de consilieri PNL, așa cum are un dezvoltator imobiliar care face 240 de apartamente”, a afirmat Todoran.

Martin Edmund a pus capăt disensiunilor, precizând următoarele: „Cred că dezvoltarea comunei nu are legătură doar cu traficul. Sunt multe paliere pe care trebuie să lucrăm împreună cu primarul. Dacă ne rezumăm strict la trafic, o să stopăm evoluția comunei. Într-adevăr, este o problemă, dar se studiază și se vor găsi soluții. Nu doar un studiu de trafic rezolvă această situație”, a conchis consilierul local PNL.

Comenteaza