Modernizarea liniei de tramvai din Cluj începe în 1 iulie; peste un an circulăm cu tramvaie noi

Modernizarea liniei de tramvai din Cluj începe în 1 iulie; peste un an circulăm cu tramvaie noi
Contractul pentru reabilitarea liniei de tramvai din Cluj-Napoca, ce va fi modernizată în două etape, pe tronsoane, a fost semnat în această dimineaţă.

Lucrările încep în 1 iulie pe tronsonul strada Bucium - podul Calvaria. "Se va lucra 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica atunci când timpul o va permite", spune primarul Sorin Apostu.

Pe durata lucrărilor tramvaiele se vor opri înainte de pod iar călătorii vor fi preluaţi de autobuze cu burduf, care vor circula între strada Bucium şi Podul calvaria. Bucla din zona Calvaria va fi reabilitată în două zile, iar lucrările vor fi executate pe timp de noapte. Lucrările la primul tronson vor dura trei luni, după care începe reabilitarea celui de-al doilea tronson, podul Calvaria - strada Horea. Aici lucrările durează şase luni, iar pe anumite zone circulaţia automobilelor va fi restricţionată. "Tramvaiul va circula pe linii provizorii, temporare. Tramvaiul va circula pe toată perioada execuţiei", spune Apostu.

Ce şanse sunt ca cei care călătoresc cu autobuzul, înainte de a urca în tramvai, să nu composteze biletele? "Ne bazăm pe o bună colaborare cu cetăţenii şi pe spiritul lor civic", spune Apostu, cu referire la faptul că cei care călătoresc cu autobuzul în Mănăştur vor trebui să aibă bilete la ei, chiar dacă acestea nu vor fi compostate decât în tramvai.

După reabilitarea liniei de tramvai municipalitatea va putea cumpăra sau fabrica garnituri noi de tramvai pentru liniile modernizate, spune primarul. Acesta spune că imediat după finalizarea lucrărilor la tronsonul Bucium - Piaţa Gării, care vor dura cel mult un an, pe linii vor circula tramvaie noi. "Vor fi garnituri cu podea joasă pentru acces rapid, silenţioase şi cu consum redus de energie", spune el.

Reabilitarea liniei de tramvai pe cele două tronsoane, care depăşesc în lungime 20 de kilometri, va fi finanţată cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional (POR). Proiectul are o valoare totală de 163 milioane de lei. Consorţiul de cosntructori arată că pe şantier vor lucra cel puţin 250 de muncitori. "Se va lucra 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână", spune dierctorul tehnic al Swietelsky, Nicoleta Zamfir.

"Este poate unul dintre cele mai importante momente de când sunt primar", spune edilul Sorin Apostu.

"În câţiva ani Clujul va arăta ca un oraş european, cu pretenţii de a deveni capitală culturală. Orice mişcare din Cluj este îndreptată spre acest obiectiv. Chiar şi dacă nu ne iese, ce bine o să ne fie, că să intre lucrurile  în normalitate", este de părere prefectul Florin Stamatian.

Comenteaza