Modernizare cu limite pe patru străzi din centru: fără piste de biciclete. Care este explicația/ Unde se iau în calcul sensuri unice

Modernizare cu limite pe patru străzi din centru: fără piste de biciclete. Care este explicația/ Unde se iau în calcul sensuri unice

Primarul Emil Boc a anunțat la începutul ședinței de Consiliu Local de miercuri că străzile Sindicatelor, Vasile Alecsandri, Cardinal Iuliu Hossu și George Coșbuc vor fi modernizate, însă fără piste pentru biciclete.

Investițiile pentru modernizarea celor patru străzi se vor ridica la în jur de 16 milioane de lei. Pe aceste străzi se va reface stratul de uzură, trotuarele vor fi pavate cu plăci din piatră naturală, se va moderniza iluminatul public şi se va amplasa mobilier urban. Unde se va putea, se vor planta arbori. De asemenea, pe strada George Coşbuc se vor monta rastele de bicicletă, iar pe Cardinal Iuliu Hossu 4 staţii de încărcare pentru maşini electrice, dar va fi reabilitat şi părculeţul în care se află Monumentul Rezistenţei Anticomuniste şi se vor planta arbori. 

Pe străzile Sindicatelor și Vasile Alecsandri nu vor putea fi trasate benzi pentru biciclete, carosabilul fiind prea îngust, însă primarul a precizat că nici pe Iuliu Hossu nu va fi pistă velo, pentru că asta ar implica tăierea unor copaci din zona Parcului Central.

„Am analizat cu specialiștii toate implicațiile pe care proiectele le au, astfel încât să putem asigura și mobilitatea alternativă. Din nefericire nu putem realiza piste distincte de biciclete nici pe Vasile Alecsandri, nici pe Sindicatelor, din cauza dimensiunii înguste a străzilor. Ce avem în Parcul Mare, pistele de biciclete, sunt corelate cu strada Cardinal Iuliu Hossu și cu strada Emil Isac. Dacă am fi creat o bandă pentru biciclete sau să luăm o bandă de la mașini și să dăm pentru biciclete, ar fi însemnat să distrugem zeci de arbori din zona Parcului Central, ceea ce ne-ar fi pus alte probleme, legate de mediu”, a explicat primarul Emil Boc. 

În ceea ce privește o bandă pentru biciclete pe strada George Coșbuc, aceasta va putea fi realizată "odată cu realizarea zonei Mărginașă – Fabrica de Bere și străpungerea cu Uzinei Electrice". Primarul a precizat și că se au în vedere sensuri unice pe Moților și Cardinal Iuliu Hossu.

„Odată cu realizarea zonei Mărginașă – Fabrica de Bere și străpungerea cu Uzinei Electrice, vom putea avea pe Coșbuc piste de biciclete, pentru că atunci se degrevează traficul și se împarte cu cel care va fi pe străpungerea cu Uzinei Electrice. Odată cu modernizarea acestor străzi, va intra în analiza comisiei de Circulație instituirea de sensuri unice pe Moților, respectiv pe Cardinalul Iuliu Hossu, axele de transport vor fi cu sens unic. Odată cu instituirea acestor sensuri unice, fiind axe dedicate de transport în comun, vom avea și piste de biciclete pe acestea”, a precizat Boc.

Comenteaza