Model pentru Cluj-Napoca de la un oraș concurent? Trafic rutier închis și parcare gratuită pe durata festivalurilor în zona centrală

Model pentru Cluj-Napoca de la un oraș concurent? Trafic rutier închis și parcare gratuită pe durata festivalurilor în zona centrală

Clujul se mândrește cu măsurile luate în ultimii ani de administrația locală pentru a spori calitatea vieții: parcuri, urbanism reglementat, proiecte mari de infrastructură. Oradea vine tare din spate și implementează, chiar din această lună, un model de bune practici în acest sens.

Trafic rutier închis în centru pentru Târgul de Crăciun 2022

O primă măsură este închiderea traficului în Piața Unirii de sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 08:00, până în 28 decembrie, inclusiv, ca urmare a pregătirilor premergătoare Târgului de Crăciun, cât și pe perioada desfășurării acestui eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă.

În cadrul Comisiei tehnice pe probleme de circulație și trafic rutier, coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș, s-a stabilit că accesul în Piața Unirii va fi suspendat în perioada menționată. Mai mult, în week-endul 16-18 decembrie, când vor avea loc activități și concerte în cadrul târgului, va fi restricționată circulația pe str. Independenței, permițându-se doar accesul în parcarea supraetajată, cu posibilitate de întoarcere până la intersecția cu str. Piața 1 Decembrie. La fel se va întâmpla și în Piața Ferdinand, unde traficul va fi suspendat între orele 10:00 și 00:00, pe str. Iosif Vulcan, Podul Sfântul Ladislau și str. Libertății. Restricțiile menționate se vor aplica și pe Podul Sfântul Ladislau, de la ora 19:00 până la ora 00:00.

Parcare gratuită în centru din 1 ianuarie 2023

O altă măsură, conform proiectului de taxe și impozite pe anul viitor, prevede posibilitatea ca accesul în parcările publice ale orașului să fie gratuite pe durata unor evenimente cu mare aflux de populație. "Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și se va aplica punctual, când în centru sau în alte zone cu parcări etajate vor avea loc concerte, festivaluri sau alte feluri de evenimente cu aflux mare de oameni", scrie bihon.ro.

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca este deschis, centrul în șantier 

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, din Piața Unirii, a fost inaugurat în 18 noiembrie 2022 și va fi deschis până în 31 decembrie al acestui an. Nu au fost impuse măsuri de restricții ale circulației, cu excepția Zilei de 1 Decembrie și Revelion. Nici parcările centrale nu și-au modificat tarifele, ba mai miult din 2023 vor crește cu 5.1% față de 2022, prin indexarea cu rata inflației. 

Nu în ultimul rând, mai multe străzi din centrul orașului se află în șantier, precum Universității, Kogălniceanu sau Iuliu Maniu, pentru a moderniza zona și a spori spațiul pietonal. Alte șantiere de trafic vizează Calea Moților și malurile Someșului, iar în anii ce urmează ar trebui să înceapă și lucrările la viitorul metrou ce va trece prin centrul urbei.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza