Ministrul Transporturilor, despre bugetul pe 2020: "Am aprobat cu 70% mai mulți bani decât execuția din 2018"

Ministrul Transporturilor, despre bugetul pe 2020: "Am aprobat cu 70% mai mulți bani decât execuția din 2018"

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că în bugetul de anul acesta au fost alocate suficiente fonduri pentru finanțarea lucrărilor la obiectivele de infrastructură rutieră din țară.

"Bugetul Ministerului Transporturilor a fost executat în 2017 la dimensiunea de 8,1 miliarde de lei. În 2018, a cheltuit 7,5 miliarde. În 2019, am cheltuit 11,2 miliarde. Anul acesta avem un buget aprobat prin legea bugetului de 12,1 miliarde de lei, cu 70-80% mai mare decât execuția din 2018, când erau toate condițiile să funcționeze guvernul PSD de atunci", a explicat Bode.

Ministrul a arătat că în buget sunt prevăzuți 6,4 miliarde de lei bani europeni, în timp ce anul trecut, execuția din fonduri ale UE a fost de doar 4,2 miliarde.

"Când am avut anul trecut o execuție de 4,2 miliarde de lei pe fonduri europene - și anul acesta avem 6,4 miliarde în buget, doar pe fonduri europene - dacă ar fi să finalizăm cei 134 km de autostradă, toți în acest an, ceea ce este puțin probabil, am avea suficienți bani să îi plătim pe toți, la zi și să ne mai rămână", a declarat Lucian Bode.

Mai mult, ministrul a declarat că banii pot fi luați de la obiectivele care nu progresează și alocați altor proiecte de infrastructură din țară.

"Legea spune că, dacă pe un obiectiv, ordonatorul principal de credit constată că nu sunt progrese, poate să ia banii și să îi mute pe un alt obiectiv. Vă dau un exemplu: avem o sumă importantă de bani prinși pe Sibiu-Pitești.

Mi-aș dori să începem lucrările și să avem progres aici, dar pentru cele două secțiuni de pe Valea Oltului încă nu avem raportul de la consultantul extern care să ne spună dacă proiectul este bun și dacă putem să scoatem la licitație proiectarea și execuția. Pe cele două obiective vor rămâne bani și îi vom putea muta pe Sebeș-Turda sau orice alt obiectiv pe care există progres".

"Este o falsă idee, propagată de cei de la PSD în general, care spun că am alocat mai puțin ca anul trecut, dar nu se uită cât au cheltuit ei anul trecut. Degeaba ai alocat 300 de milioane pe un obiectiv și ai cheltuit 0. Noi am alocat o sumă, astfel încât, dacă va fi nevoie să o suplimentăm, legea ne dă dreptul".

Comenteaza