Ministrul Lucia Varga: multe distrugeri de păduri s-au făcut cu susţinerea politicului

Ministrul Lucia Varga: multe distrugeri de păduri s-au făcut cu susţinerea politicului
Ministrul Lucia Varga a arătat astăzi, la Cluj, că în urma unui control la care au participat şi poliţişti şi procurori, în judeţul Argeş au fost găsite 915 ha de pădure defrişate "la ras" şi alte 1.600 ha unde a mai a rămas doar 20% din pădure. Ministrul a declarat că în opinia sa o acţiune de distrugere de pădure precum aceasta, în cadrul căreia au fost efectuate 6.000 de transporturi ilegale, nu putea fi făcută fără "susţinerea politicului".

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a prezentat astăzi, la Cluj, rezultatele unui control de amploare desfăşurat începând cu 2012 şi finalizat recent în Argeş, la care au participat autorităţi silvice de la nivel central, respectiv din Cluj şi Braşov, poliţişti şi procurori.

În urma controlului în Argeş au fost găsite 915 ha de pădure tăiate "la ras", plus alte 1.600 ha tăiate "aproape la ras", în cazul acestora mai rămânând "doar 20% din pădure". Valoarea prejudiciului e estimată la 65 de milioane de lei.

Varga a precizat că multe distrugeri de pădure s-au făcut "cu susţinerea politicului". "E greu de crezut că au trecut 6.000 de camioane (cu lemn, n. red.) prin Argeş şi nu le-a văzut nimeni. Semnalul pe care îl putem da este că există voinţă politică pentru a face curăţenie în pădurile din România", a punctat ministrul.

"Aceste lucruri (defrişările ilegale, n. red.) au demarat în 2009, continuând până în 2012; noi am început controlul la sfârşitul anului trecut. Când spunem acest lucru, ne bazăm pe imagini satelitare. Cele din 2009 ne arată păduri consistente, în timp ce în 2012 vedem doar păduri cu defrişări, drumuri realizate cu buldozerul în munte", a declarat Varga.

Oficialul a admis că prin tăierea masivă a pădurilor respective a crescut pericolul alunecărilor de teren, deoarece precipitaţiile nu mai sunt reţinute de păduri şi vin cu viteză mai mare, aducând, totodată, aluviuni.

Ministrul a solicitat demisia şefului Inspectoratului Silvic Ploieşti, Sever Stanciu, respectiv a celor care au efectuat controale în ultima perioadă în zona respectivă din Argeş. Oficialul a menţionat că dacă şefu ITRSV va refuza demisia, va solicita, din punct de vedere administrativ, convocarea comisiei de disciplină pentru a prezenta faptele comunicate în raportul de control.

Varga a participat astăzi la sediul Prefecturii Cluj la o întrunire cu şefii ITRSV din ţară,, prezentând o analiză a fiecărui inspectorat în parte. Ministrul a precizat că va solicita măsuri imediate acolo unde inspectorii nu şi-au făcut treaba.

 

Comenteaza