Mina Iosif din Salina Turda va arăta ca într-un film science fiction. Cât costă modernizarea

Mina Iosif din Salina Turda va arăta ca într-un film science fiction. Cât costă modernizarea
Minele de sare au fost vizate anul trecut de 730.000 de oameni | Foto: Salina Turda

Primarul din Turda a prezentat Asociației Române pentru Smart City proiectul de modernizare a minei Iosif, numită și "Sala Ecourilor".

În medie, 700.000 de turiști trec anual pragul Salinei Turda, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Cluj.

Primăria din Turda își propune să dubleze numărul vizitatorilor. Edilul Matei Cristian spune că există un studiu de fezabilitate pentru noua etapă de dezvoltare a obiectivului, deschiderea Minei Iosif, care presupune o investiție de 27 de milioane de euro. 

Conform proiectului, va fi simulat un râu cu apă sărată, iar lumea se va plimba printre imagini holografice cu uriași istorici. Noul ascensor va urca până pe coama dealului, unde vor fi amenajate un foișor pentru suveniruri  și o capelă. Din punctul respectiv, un alt lift îi va duce pe turiști la vechea salină.

Se vor face lucrări atât în interiorul minei, cât și la suprafață. În interiorul minei vor fi mai multe lifturi, iar pe pereți vor fi puse diverse obstacole, pentru a constitui un parc de aventură. De asemenea, în zona liftului va fi amenajat și un balcon panoramic.

La suprafață, zona va fi amenajată în stil retro, cu o imagine de epocă, cu un crivac și două depozite de sare, care vor fi servi în alte scopuri. Accesul la suprafață se va face doar din interiorul minei Iosif.

Mina Iosif va avea un tunel de legătură cu mina Terezia, în zona lacului, astfel încât, în momentul în care va fi finalizat proiectul, toate cele trei mine vor fi conectate.

Mina Iosif a fost numită și "Sala Ecourilor", datorită efectului de reverberare a sunetelor.

Comenteaza