Măsuri “anti-criză” la primăria lui Boc: restanţierii, scutiţi de penalităţi

Măsuri “anti-criză” la primăria lui Boc: restanţierii, scutiţi de penalităţi
Trei hotărâri de Consiliul Local trebuie să aducă încasări de 20 de milioane de lei la bugetul local, până la finalul anului.

Restanţierii la plata impozitelor şi taxele locale vor fi scutiţi de plata penalităţilor de întârziere, dacă îşi vor achita integral datoria către administraţia locală până la finalul lunii septembrie. Măsura va fi o gură de oxigen pentru firmele locale, a estimate primarul Emil Boc.

Consilierii locali vor dezbate la şedinţa de astăzi proiectele iniţiate de primarul Emil Boc pentru a aproba procedura de scutire de la plată. Direcţia Economică a primăriei estimează că prin aceste decizii, administraţia va ierta clujenii de a plăti peste 59 de milioane de lei, potrivit referatelor întocmite de Direcţia Economică, reprezentând majorări şi penalităţi de întârziere pentru persoane fizice, firme şi ONG-uri.

În cazul persoanelor fizice, suma de care vor fi scutiţi 72.957 de clujeni este de peste 4,1 milioane de lei în cazul impozitelor şi taxelor locale. În cazul penalităţilor la capitolul chirii, redevenţe şi alte obligaţii, există 5.000 de restanţieri, iar suma de care vor fi scuţiţi de la plată este de peste 3,2 milioane de lei.

În cazul organizaţiilor non-guvernamentale, există 170 de datornici, iar scutirea este estimată la peste 332.000 de lei. La capitolul firme, există 7.894 de datornici pe partea de impozite locale, iar suma de care vor fi scutiţia dacă îşi vor achita debitul faţă de primărie este de peste 4,4 milioane de lei.
Cea mai mare suma de care vor fi scutite companiile se înregistrează la capitolul chirii, redevenţe şi alte obligaţii unde există 500 de companii cu restanţe. Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre, valoarea penalităţilor este de 51.017.000. Nu se precizează după această sumă dacă sunt lei. Biroul Mass media al primăriei a informat că din datele transmise de Biroul de rate şi chirii este vorba despre lei, iar suma este corectă, fără a preciza de ce este de ordinal milioanelor de lei.

Liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase, a explicat că suma de oeste 51 de milioane de lei rezultă în principal din taxa abuzivă de ocupare a domeniului public instituită în cazul Cinematografului Mănăştur, a tarabelor de pe Canalul Morii sau a chioşcurilor de ziare şi cartel, taxele de publicitate, etc. „Vorbim de debite de 11 milioane de lei în cazul persoanelor juridice. Majorările şi penalităţile sunt foarte mari şi nu există certitudinea ca aceste societăţi să-şi plătească debitele, să nu mai vorbim de penalităţi, aşa că era puţin probabil ca primăria să recupereze ceva şi să deblocheze relaţia contractuală . Scutirea este pentru cei de bună credinţă care îşi vor plăti taxele locale până în 30 septembrie", a explicat Claudia Anastase.
Scutirea de la plată a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aferente impotitelor, taxelor locale, revedenţelor, chiriilor dar şi a altor venituri datorate bugetului local se va acorda în perioada 15 iunie - 15 octombrie, anul acesta. Persoanele fizice trebuie să depună o cerere temeinic justificată, acesta va fi analizată de Direcţia Economică şi va trebuie aprobată de primar.

În cazul societăţilor comerciale, există o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească acestea, pentru a putea fi scutite de penalităţi la bugetul local. Să nu fi beneficiat de ajutoare de stat, să activeze în domeniul pescuitului, acvaculturii, produselor agricole, să nu presteze activităţi în domeniul cărbunelul, să nu activeze în sectorul transportului de marfă contracost sau să aibă activităţi de achiziţionare a vehicolelor. Mai mult, ajutorul de minimis (scutirea de la plata penalităţilor şi majotărilor către bugetul local) nu poate depăşi valaorea de 200.000 de euro şi 100.000 în cazul companiilor din domeniul transportului. Firmele trebuie să depună la primăriei mai multe documente financiare, înainte de a li se acorda respective facilitate. La fel şi ONG-urile care au restanţe la bugetul local.

Prima revoltă a fost a transportatorilor

Decizia referitoare la renunţarea la penalităţi vine în urma promisiunilor pe care administraţia le-a făcut celor peste 300 de transportatori care au primit înştiinţări că sunt datori la municipalitate ca urmare a unei recalculări a impozitelor pe remorci şi semiremorci din ultimii cinci ani. De asemenea, în această situaţie sunt şi organizaţiile nonguvernamentale (ONG) care sunt obligate să achite o taxă fiscală, la fel calculată retroactiv. Primarul Emil Boc a declarat încă de luna trecută că, din calculele preliminare, în urma aplicării respectivelor scutiri, primăria ar putea avea încasări de 20 de milioane de lei.

 

Etichete
Comenteaza