Măsură temătoare în problema parcărilor la Cluj. Boc: "Cei care o încasează sunt cei care asigură guvernarea"

Măsură temătoare în problema parcărilor la Cluj. Boc:
Consilierii locali au aprobat luni eliminarea abonamentelor de parcare din zona I, dar le-a menţinut pe cele din zona II, deşi asta era măsura recomandată de specialiştii care au elaborat planul de mobilitate urbană durabilă.

Specialiştii au recomandat eliminarea abonamentelor transmisibile din centru; asta a fost de fapt prima măsură "must do" din planul de mobilitate urbana durabilă, drept soluţie pentru ameliorarea problemelor de trafic din centrul Clujului. Acelaşi lucru l-au cerut şi cei prezenţi săptămâna trecută, la dezbaterea privind politica de parcări, dar şi consilierul PSD Dan Morar, in sedinta de luni a deliberativului local.

Nimic nu l-a impresionat pe Emil Boc. Acests le-a expus consilierilor motivele pentru care se opune unei modernizări radicale.

"Este o măsură cu impact pentru oameni. M-a mirat poziţia PSD, care cere mărirea taxelor. Sunt totuşi 27 de străzi, 1.056 de locuri de parcare unde tariful se dublează. Este o măsură serioasă şi consistentă. De aici, din sală, este uşor să măreşti taxele. Eu sunt pentru existenţa unei alternative; nu vor fi abonamente transmisibile în zona I, dar vor fi în zona II. Eu stau cu fruntea acum, pentru că sunt 700 de locuri de parcare la Sala Polivalentă şi la stadion, unde şoferii pot să îşi lase maşinile. Dar unde găseam 2.800 de locuri de parcare? Nu uitaţi că cei care o încasează sunt cei care asigură guvernarea. Asta va fi o primă etapă, tragem concluzii la final de 2017 şi vedem cum continuăm", a spus Emil Boc.

Ideea eliminării abonamentelor a fost gândită pentru a-i determina pe clujeni să folosească mijloacele de transport în comun pentru a merge la serviciu, în timp ce primarul a interpretat-o ca un atac la buzunarul slujbaşilor din centrul oraşului.

Aşadar, în 2017, costul parcării pentru zona I (27 de străzi) va creşte de la 2 la 4 lei pe oră. Abonamentele pentru zona ultra-centrală vor fi eliminate (mai puţin în cazul riveranilor) şi tichetele nu se vor putea elibera pentru o perioadă mai lungă de trei ore.

În zona II, pe de altă parte, se vor permite abonamente de toate felurile, la aceleaşi preţuri ca până acum.

Propunerea cu care s-a prezentat Emil Boc în Consiliul Local este de fapt a viceprimarului Horvath Anna şi a fost respinsă la vot anul trecut, în decembrie. Atunci, consilierii au spus că nu pot introduce astfel de reglementări fără o dezbatere publică. Ei bine, această dezbatere s-a făcut joia trecută, dar numai la insistenţele Consiliului Civic Local.

Mai multe AICI.

 

Comenteaza