Maşinile de la blocurile dintre case îşi recâştigă drumul

Maşinile de la blocurile dintre case îşi recâştigă drumul
Locuitorii a patru blocuri din zona Câmpului şi-au recâştigat ieri accesul cu maşini înspre imobile, după ce aproape doi ani strada pe care locuiesc a fost închisă traficului auto, la cererea vecinilor care, pe aceeaşi arteră, au case.

Problemele generate de ridicarea de blocuri în zone de case produc efecte şi după edificare. După aproape doi ani de dispute între locuitorii de pe aceeaşi stradă, pe care unii o vroiau închisă traficului auto şi ceilalţi accesibilă, primăria dă dreptate celor mai numeroşi: locatarii de blocuri.

În octombrie 2011, locatarii unor blocuri din zona Câmpului, autorizate pe o stradă cu locuinţe individuale (Ştefan Meteş), au rămas fără acces auto la propriile locuinţe, după ce artera a fost transformată într-una pietonală, printr-o decizie a instanţei. Aceasta a fost luată la cererea vecinilor care locuiesc la case pe respectiva arteră. În urma acestei decizii, 48 de familii care locuiau în blocurile dintre case urmau să îşi lase maşinile la începutul străzii. Locuitorii s-au plâns la vremea respectivă că primăria a autorizat şi recepţionat blocurile din zona de case fără ca acestea să aibă rezolvate circulaţiile auto. Locatarii din casele de pe strada Meteş au invocat în 2011, când au solicitat închiderea arterei, că aceasta are profil de alee pietonală, care nu suportă traficul generat de încă 50 de maşini.

La începutul acestui an, reprezentanţii locuitorilor din blocuri au venit în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) cu o nouă variantă a situaţiei. Proiectanţii au explicat că decizia instanţei s-a bazat pe o eroare strecurată în documentaţia unui Plan Urbanistic de Detaliu din 2005, care prevedea că strada Ştefan Meteş e strict pietonală. Pentru accesul la blocuri era reglementată o conexiune cu strada paralelă, Grigore Antipa. "Ca să poată construi cele patru blocuri, dezvoltatorul a fost obligat să cumpere strada Meteş. Proprietarii deţin, prin CF, drept de servitute pe această arteră. Aşa că aceasta nu are cum să fie pietonală", a explicat proiectantul care a reprezentat Asociaţia de Proprietari Şt. Meteş (locatarii din blocuri).

Locuitorii de pe strada Grigore Antipa - strada paralelă cu Meteş - s-au revoltat, la rândul lor, că se aglomerează traficul pe strada care le aparţine, fiind una privată. Cu toate că strada Meteş are un profil de numai 4 metri, Corina Ciuban, şeful Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei, a susţinut revenirea acesteia la statutul de arteră cu trafic auto, susţinând că locuitorii de la blocuri au garaje la subsolul imobilelor şi au nevoie de acces cu autovehicule. În concluzie, membrii CTATU au fost de acord ca strada Ştefan Meteş să se redeschidă traficului auto, aprobând un PUD de reglementare a circulaţiilor în acest sens. Cazul de pe Meteş are în spate şi o serie de sesizări adresate primăriei de riverani privind supraînălţarea blocurilor (iniţial autorizate cu demisol, parter, etaj şi mansardă), cu încă un etaj, fără autorizaţie.

 

 

Comenteaza