Mămicile revoltate din Florești au mers în Consiliul Local: „Nu ne interesează cei 390 de lei! Noi vrem locuri la creșă”

Mămicile revoltate din Florești au mers în Consiliul Local: „Nu ne interesează cei 390 de lei! Noi vrem locuri la creșă”
| Foto: arhiva

Un grup de mămici din Florești supărate pentru că nu au prins un loc la creșă au luat cuvântul în ședința de Consiliu Local, de joi, pentru a-și prezenta nemulțumirile.

La finalul ședinței ordinare a Consiliului Local Florești de joi, 26 august 2021, mai multe persoane s-au înscris să vorbească pe aceeași temă, a lipsei locurilor la creșă în cea mai mare comună din țară.

„Doleanța noastră principală este legată de locurile la creșă care sunt aproape nule. Situația nu este nouă, dar ne afectează din ce în ce mai tare. Frustrarea este și mai mare. Majoritatea dintre noi suntem familii tinere, nu suntem băștinași, suntem veniți de la sute de km, avem bunici în cu totul alte localitați. Asta înseamnă că mulți dintre noi nu vom beneficia de acel ajutor de 390 de lei. Nu ne interesează pentru că oricum nu putem beneficia de ei.

Având în vedere actualele criterii de acordare ale acelui ajutor, prea puțini dintre noi am putea beneficia de el. Noi nu dorim să avem parte de acești bani, noi dorim locuri la creșă. Din păcate, au fost 150 respinși. Mulți părinți nici n-au mai încercat să-și înscrie copiii pentru că în fiecare an au fost respinși. Noi considerăm că am fost dezavantajați în această etapă de înscriere și de aceea am venit în fața dumneavoastră”, a afirmat una dintre mămici.

Primarul Floreștiului a spus că le înțelege problema, este în asentimentul acestora și a ținut să lămurească situația. Bogdan Pivariu a precizat că s-au scos toate locurile posibile la bătaie de anul acesta, în baza unui regulament care trebuie respectat, făcând tot ce ține de administrația locală pentru ca înscrierea la creșă să fie accesibilă tuturor.

„M-am izbit și eu de aceeași problemă în momentul când am avut nevoie și vă înțeleg. Anul acesta, din păcate, noi am adoptat bugetul destul de târziu, lucru care făcea imposibil edificarea unei creșe. Cu toatea acestea, am mărit numărul de locuri la creșe printr-o nouă locație. De asemenea, am edificat noi locuri la creșă, am făcut și angajări în acest sens. 

Această problemă este la nivelul întregii țări. S-au făcut mai multe demersuri, iar suma de 390 de lei este ceva în plus, nu exclude construirea de noi creșe. Pe termen scurt, a fost ceva la îndemâna autorității locale care putea să fie făcut. Aici trebuie să respectăm legea, să respectăm bugetul local, iar acești bani nu pot să meargă către cetățeni din altă parte”, a explicat Pivariu.

Consilierii locali au aprobat, luna trecută, proiectul privind acordarea unui ajutorufinanciar în cuantum de 390 lei, care se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară, reprezentând echivalentul costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează Creșa Cetatea Fetei Florești.

Acordarea ajutorului financiar se face numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță în sistem public și pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță în sistem public, ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță organizate în același sistem.

Comenteaza