Video Malurile Someșului, din DRONĂ. Lucrările intră în faza de recepție

Malurile Someșului, din DRONĂ. Lucrările intră în faza de recepție

Proiectul cu fonduri europene pentru reabilitarea malurilor Someșului intră în procedură de recepție în 15 noiembrie 2023. Investiție pe 14,7 km. Peste 950 arbori noi plantați și în pregătire pentru plantare. Culoar velo-pietonal, nou pod velo-pietonal, noi piste pentru bicicliști, zone de joacă, relaxare și sport.

Proiectul are la bază rezultatul unui Concurs internațional de soluții alături de Ordinul Arhitecților din România și OAR Filiala Cluj, fiind implementat cu fonduri europene. Intervenția s-a realizat practic pe 14,7 km în lungul Someșului, în total - luând în considerare ambele maluri.

Echipele de proiectare și execuție au urmărit apropierea orașului de râul său, integrarea Someșului în viața de zi cu zi a clujenilor și creșterea calității vieții prin extinderea zonelor verzi, de loisir și mișcare. Acest proiect este completat de alte investiții în același scop, precum modernizarea platoului Sălii Sporturilor, reabilitarea Parcului Armătura, a Parcului Feroviarilor și zonelor adiacente'', a declarat edilul Emil Boc.

Investiții realizate în cadrul proiectului:

- remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute
- zonele verzi se extind - suprafaţa totală din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare
- creşte numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale - 957 noi arbori
- construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști, zone de parcări pentru biciclete
- construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, respectiv creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale
- realizarea unui nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu)
- investiții destinate transportului electric și nemotorizat
- investiții în zone de sport, terenuri, zone de fitness în aer liber, zone de relaxare
- amenajarea unei plaje urbane și zone de joacă pentru copii
- amplasarea de gradene și platforme, instalarea de mobilier urban, cișmele apă potabilă etc.
- modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public - sisteme cu aparate de iluminat LED și sistem de telegestiune.

Proiectant: Studio Pràctica (Spania)
Executant: Asocierea ACI Cluj (lider) - Socot S.A. - Simacek Facility Services.

Comenteaza