Mai repede decât preconizat. Când vor fi gata lucrările la Piaţa Mihai Viteazu

Mai repede decât preconizat. Când vor fi gata lucrările la Piaţa Mihai Viteazu

Lucrările de reabilitare a statuii ecvestre şi a aleilor din Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca se apropie de final.

Edilul Clujului a declarat vineri, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, că lucrările din Piaţa Mihai Viteazul vor fi finalizate până în 10 noiembrie 2018, cu toate că termenul real este 1 decembrie, de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

"Termenul de finalizarea a Pieţei Mihai Viteazul este de 10 noiembrie. Ne-am luat un termen tampon până la 1 decembrie, ca să fie totul pregătit. Nu am argumente prin care să cred că până la 10 noiembrie nu va fi gata lucrarea. Nu mi s-a comunicat că am fi în afara acestui grafic", a spus Boc.

Se lucrează la reabilitarea statuii ecvestre a banului Craiovei, monument care s-a degradat foarte mult în ultimii ani. Mihai Viteazul a înfăptuit și el o unire a provinciilor românești, chiar dacă pentru o perioadă foarte scurtă, iar Clujul dorește să îl cinstească.

Proiectul realizat de RADP prevede refacerea trotuarelor și aleilor iar noutatea o reprezintă calitatea superioară a materialelor folosite; nu e o modernizare propriu-zisă, ci mai degrabă o reparație.

Piața Mihai Viteazu a bătut pasul pe loc timp de zece ani. Primăria este în litigiu cu Cogedir Parking SRL, o societate a Cogedir Gestao de Projectos, Portugalia. În urmă cu opt ani, Cogedir a concesionat un teren de 6.000 de metri pătrați pentru edificarea unui garaj subteran cu 350 de locuri, însă în zonă a fost descoperit un canal colector cu diametrul de trei metri al Companiei de Apă Someș. Portughezii au renunțat la proiect și au dat Primăria în judecată, cerând despăgubiri de 5 milioane de euro. Municipalitatea le-a făcut mai multe contraoferte portughezilor, în speranța continuării lucrărilor. Se așteaptă finalizarea procesului pentru a se putea trece la modificări de fond în Piața Mihai Viteazu.

Reabilitarea statuii costă 3,3 milioane de lei cu TVA inclus, preț care include proiectarea; executantul este S.C. Euras S.R.L. - S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L. Moderizarea pieței va costa aproape 2,3 milioane de lei cu TVA inclus, iar lucrările sunt executate de RADP.

Ce înseamnă reparațiile la statuia lui Mihai Viteazu:

  • Desfacerea treptelor și a placajelor de pe soclu
  • Spargerea postamentului și săpături spre fundație
  • Demontarea blocurilor de piatră în vederea restaurării sau înlocuirii, în funcție de gradul de degradare
  • Demontarea literelor de bronz de pe soclu, în vederea revizurii și restaurării acestora
  • Consolidarea fundației prin turnarea de beton
  • Refacerea postamentului și montarea de trepte și înlocuirea dalelor vechi
  • Restaurarea blocurilor de piatră, care delimitează scările
  • Montarea blocurilor de piatră
  • Curățarea soclului și placarea cu placaje noi
  • Remontarea literelor de bronz pe soclu
  • Restaurarea elementelor artistice din bronz
  • Restaurarea statuii ecvestre din bronz

Pe de altă parte, lucrările din piață ale RADP se întind pe suparafața de 3.040 metri pătrați şi implică montarea unei lespezi de piatră albă, piatră naturală și pavaj, care va fi dispus circular. Pavajele vor fi încadrate cu 680 de meri liniari de borduri de piatră de andezit. De asemenea, se vor reabilita și monta 295 de metri liniari de rigole, pentru ape pluviale. Tot în sarcina RADP cad lucrări de întreținere și reabilitare spații verzi adiacente și mobilier urban.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj, dezvelită în 17 decembrie 1976, este o operă a sculptorului Marius Butunoiu.

 

 

 

Comenteaza