Magazinele se închid mâine la ora 18:00 la Cluj-Napoca. Boc: "E o măsură care generează în lanț alte măsuri"

Magazinele se închid mâine la ora 18:00 la Cluj-Napoca. Boc: "E o măsură care generează în lanț alte măsuri"

Primarul Emil Boc a vorbit la ZIUA LIVE despre cum noile restricții impuse de CNSU, care intră în vigoare de duminică, vor genera în lanț alte măsuri.

Edilul Clujului spune că noile restricții îi vor obliga pe angajatori să facă schimbări în programul de lucru, inclusiv să utilizeze munca de la distanță, pentru ca oamenii să poată ajunge mai repede de ora 18:00 la magazin, astfel încât să nu se creeze aglomerări.

"Am fost atent la răspunsul lui Raed Arafat la această întrebare și înclin să îi dau dreptate. El a spus așa, această măsură nu trebuie privită doar ca una strict administrativă de oră - 18:00 versus 20:00, 168:00 versus 18:00 și așa mai departe. Ea trebuie văzută ca o măsură care generează în lanț alte măsuri. Dacă știi că numai până la ora 18:00 poți să îți faci cumpărăturile, și tu, cel care lucrezi la Primărie, la mediul privat, îți faci programul în așa măsură cu muncă de acasă, încât să îți poți permite să ajungi mai repede de ora 18:00 să faci aceste cumpărături. Adică, va obliga indirect autoritățile publice, mediul privat să regândească programul de lucru al funcționarilor. Asta este ideea care stă în spatele măsurii respective. La prima vedere asta pare, aglomerarea magazinelor, dar dacă asta va determina o regândire a programului de lucru și utilizarea muncii la distanță în perioada asta de o lună și jumătate până când toată lumea se vaccinează și va fi vârful de sarcină, atunci are eficiență această măsură", a explicat Emil Boc la ZIUA LIVE, întrebat dacă efectul noilor restricții nu va fi aglomerarea magazinelor.

Începând de duminică, 28 martie, în localitățile unde incidența cazurilor cu coronavirus e mai mare de 4/1.000 de locuitori, sălile de sport/fitness nu mai pot funcționa, magazinele și terasele se vor închide la ora 18:00 și circulația va fi interzisă de la ora 20:00 la ora 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar acolo unde rata infectărilor depășește 7,5/1.000, măsura se va aplica și în intervalul luni-joi. Există și excepții - unitățile  farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu  capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de  mărfuri care utilizează  autovehicule cu masa maximă autorizată de  peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În acest moment, incidența în Cluj-Napoca e de 6,88, prin urmare, restricțiile se aplică doar în zilele de weekend.

Comenteaza