Foto Lucrările de decontaminare a sitului poluat de la Poșta Rât sunt GATA. Cum arată acum zona
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 12 Ian 2023, 16:54
- Administraţie
- Ascultă știrea

Recepția la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului „Fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda)” a fost finalizată.
Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat, joi, 12 ianuarie 2023.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar valoarea finală a lucrărilor executate este de 79.601.087,31 lei cu TVA.
Prin finalizarea lucrărilor a fost reabilitată o suprafaţă de 10 ha și au fost îndepliniți următorii indicatori:
• Suprafaţa investigată în detaliu: 10 ha (100.000 mp).
• Probele prelevate şi testate: 3.300 buc.
• Volumul de sol tratat prin desorbţie termică: 37.815.40 mc.
• Volum de sol cu concentraţia < 2mg/kg reutilizat: 37.815,40 mc.
• Suprafaţa acoperită cu sol curat conține: material granular curat (35.000 mc), sol vegetal (15.000 mc) pentru asigurarea unui strat de 0,5 m de sol curat deasupra solului tratat.
• Probe prelevate la fiecare 300 mc de sol tratat: 127.
• 18 puţuri de monitorizare post remediere a apei subterane.
„Suprafata reabilitată (10 ha) a fost însămânțată cu un mix de specii de plante perene și s-au plantat pe amplasament puieţi de pin negru și plop tremurător cu respectarea reglementărilor legate de această activitate pentru asigurarea înfiinţării unui arborete ce se va constitui în pădure.
NU RATA:
» Cum arăta „Untold-ul” de acum 50 de ani! Zeci de mii de oameni participau la Târgul de Fete de la Găina
» Ce salarii sunt în Primăria Cluj-Napoca. VEZI sumele lunare + Cât căștigă primarul Emil Boc
» Chirie în bătaje de joc în centrul Clujului. Open space de tip „aici mâncai, aici mă c..ai” / „Învârți în mâncare de pe WC”
Pentru amenajarea completă a zonei este în pregătire documentația pentru depunerea unui nou proiect, respectiv Amenajarea parcului dendrologic prin care ne dorim să transformăm întreaga zonă într-o zonă recreativă, verde”, a transmis primarul din Turda.
În perioada 1954-1983, în această zonă au fost depozitate necontrolat deșeuri rezultate din procesul de fabricare a lindanului, pesticid utilizat în agricultură care este foarte toxic atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei