Locuitorii din Sopor s-au săturat de praf și noroi. “Trăim izolați ca în lumea a treia”

Locuitorii din Sopor s-au săturat de praf și noroi. “Trăim izolați ca în lumea a treia”

Clujenii care trăiesc în Colonia Sopor au înaintat o petiție prin care cer asfaltarea străzii, fiind sătui să mai înghită praf cu nemiluita și să se afunde în noroaie cu mașinile.   

“Dorim să intrăm în rândul străzilor civilizate din Cluj-Napoca. Să nu trăim ca în evul mediu, în noroi și praf. Strada este in intravilan și aparține de municipiul Cluj Napoca. Este important pentru o viață mai sănătoasă și pentru că, în sec. XXI, e ceva inadmisibil să trăim izolați ca în lumea a treia”, susține inițiatorul petiției, Istvan Csaba Gergely.

"Având în vedere ca zona Sopor e prinsă în “planul măreț de dezvoltare de blocuri printre case, metrou la Cluj și Podul Porțelanului pe bulgări de sare, a, și să nu uit, Someș navigabil”, nu o să asfalteze degrabă, deși mi-aș dori. Unde avem noi teren nici nu e cadastrat drumul de acces, deși e al primăriei", remarcă un locuitor.

De altfel, mai mulți locuitori din zonă s-au reunit în organizația Fără Blocuri în Sopor (FBS), prin care luptă "împotriva blocurilor și a construcțiilor haotice, care ar urma sa strice frumusețea și liniștea Soporului, singura oază verde a Clujului". Reclamanții s-au adresat, în privința poluării din zonă, Gărzii de Mediu Cluj (GMC), însă aceasta i-a trimis la Primăria Cluj-Napoca (PCN).

“Administrarea drumurilor de interes local se asigură de către consiliile locale pe raza administrativ-teritorială a acestora, conform prevederilor privind regimul drumurilor publice. Autoritățile locale au obligația de a lua măsuri de protecție a mediului, pe baza studiilor de impact al traficului asupra acestuia.

S-a transmis PCN situația prevăzută în petiție șiunele măsuri ce trebuie luate împreună în vederea evitării poluării factorilor de mediu sau prejudicierea stării de sănătate sau de confort a populației prin producere de praf, cu respectarea normelor, standardelor și legislației privind protecția mediului.

La nivelul aglomerării municipiului Cluj-Napoca există elaborat planul integrat de calitate a aerului, avizat de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care cuprinde măsuri privind salubrizarea eficientă a străzilor, cu efect în reducerea semnificativă a emisiilor de pulberi provenite din resuspensie, acestea având o pondere esențială pentru îmbunătățirea calității aerului”, a răspuns comisatul șef al GMC, Viorel Pleșa.   

Comenteaza