Locuitorii din Baciu au ajuns la capătul răbdării. “Nici salvarea nu poate să vină pe drumul ăsta!”

Locuitorii din Baciu au ajuns la capătul răbdării. “Nici salvarea nu poate să vină pe drumul ăsta!”
Cele 40 de familii care locuiesc pe strada Triajului din comuna Baciu aşteaptă de mai mulți ani ca drumul să fie asfaltat, acesta aflându-se într-o stare atât de degradată încât nici salvarea nu intră pe el.

 

Locuitorii de pe strada Triajului declară că nu mai pot trăi în aceste condiţii, printre ei aflându-se şi oameni cu probleme medicale, care se tem că salvarea nu poate ajunge la ei în timp util. "Drumul ăsta care nu se asfaltează e teroare! Eu am probleme de sănătate de doi ani de zile şi nici salvarea nu poate să vină pe drumul ăsta că face 25-30 de minute până ajunge aici, că dacă bagă viteză zboară în sus tot, nu mai ajunge aici cu ea.

Şi cu taxi cand viu, aia mă lasă la începutu străzii neasfaltate că zic că nu vor să-şi strice maşina. Ălea trebe făcute de Cluj din câte am înţeleles. Domnul Boc să facă ce ştie, să ne facă drumul că trebuie făcut urgent", a spus Grigore Moldovan, pensionat pe caz de boală.

Maşinile locuitorilor au foarte mult de suferit din cauza gropilor mari de pe stradă şi nu îşi permit să le mai repare. Majoritatea dintre ei sunt nevoiţi să parcurgă zilnic drumul cu maşina pentru a-şi duce copiii la grădiniţă.

"Ne confruntăm cu probleme foarte grele de transport şi deplasare, întrucât drumul e distrus. Sunt gropi foarte mari şi au încercat să-l repare punând material frezat din alte asfalturi, care dimpotrivă au făcut mai mari gropile şi nu putem să circulăm pe el. Avem copii mici care trebuiesc duşi la grădiniţă dimineaţa şi nu putem circula că ne stricăm complet maşinile. E un drum scurt, în jur de 800 m care ar trebui reabilitat, iar Clujul nu vrea să-l facă.

Am făcut plângere şi la Primăria Cluj şi ne-au spus că drumul aparţine juridic, pe cartea funciară a statului român şi e concesionat la CFR, dar pe noi nu ne interesează a cui e proprietatea, ne interesează administratorul drumului pentru că el trebuie să-l repare. Primăria din Cluj se foloseşte de banii firmelor de aici şi ia impozitul de la ele şi nu vrea să facă drumul. Dacă nu se face drumul, noi îl vom bloca cu ceva utillaje grele şi nu vom mai lăsa să treacă nimic până nu îl repară", s-a plâns Nicolae Tuţ.

"Problema cu care ne confruntăm este acea porţiune de drum care aţi văzut că este catastrofală, e dezastru. Toate maşinile, tot se distruge. Eu am făcut acum opt ani un memoriu şi multe sesizări la Primăria Cluj, am adus presa pentru că suntem nemulţumiţi de drum.

Am dus poze, am dus tot ce a trebuit şi nu s-a luat nicio măsură timp de opt ani de zile. Circul zilnic cu maşina şi pur şi simplu e dezastru că ne stricăm maşinile, se scutură tot în tine. Cei care suntem toţi aici în zona asta plătim impozit la Cluj. I-am dus la domnul Boc chitanţa, că a zis că nu mă crede", spune Ioan Gocan.

Ioan Pop, fost primar al comunei Baciu timp de 23 de ani, a insistat de-a lungul anilor ca Primăria Cluj-Napoca să asfalteze strada, întrucât locuitorii din zonă plătesc impozite tot către municipalitate.

"De-a lungul timpului am încercat să fac acest drum, dar m-am bătut de greutăţi. Nu este în administrarea Primăriei Baciu, ci în administrarea Primăriei Cluj. Acest drum deserveşte zona industrială a comunei baciu şi fiind pe Cluj, în 1997 am înaintat un proces municipalităţii Cluj-Napoca pe care l-am pierdut. Drumul trebuie făcut din mai multe motive: este o zonă industrială unde taxele şi impozitele le ia municipiul Cluj-Napoca.

Normal că din moment ce toată zona industrială este administrată în aşa fel încât taxele şi impozitele să meargă la Cluj-Napoca, este normal ca şi drumurile de acces să se facă de Cluj-Napoca. Doi la mână, este de o importanţă judeţeană, naţională şi europeană pentru că aici, la Cheile Baciului, avem anumite evenimente.

Este vorba de locul 1302 pe care îl ocupă în Europa, unde există urme din războiul dacilor şi până în 1989 era cel mai apropiat punct turistic unde toţi pensionarii veneau pe jos. De-a lungul anilor am avut foarte multe comisii europene şi japonezi care s-au interesat de Cheile Baciului şi îmi era ruşine cu acest drum deplorabil, că nu puteau să vină din cauza lui", a spus fostul primar.

Una dintre soluţiile propuse de primarul din Baciu este aceea de a primi zona în administrarea comunei pentru a se ocupa şi de asfaltarea străzii. "Aş dori să-mi iau înapoi zona industrială, de unde aş încasa două milioane de euro la bugetul local şi nu aş mai fi nevoit să merg de fiecare dată la consiliul judeţean pentru a cere ce am de cerut. Dacă ne-ar da nouă strada, s-ar rezolva şi cu asfaltările, şi cu partea de infrastructură, că asta e principala problemă", a spus Florin Mureşan.

Primăria Cluj-Napoca a precizat că strada aparţine Ministerului Transporturilor şi până în clipa în care primăria nu încheie procesul de trecere în domeniul public al municipiului, asfaltarea acesteia iese din discuţie. În aceeaşi situaţie sunt străzile Badea Cârţan şi Depoului din Cluj-Napoca.

"Până la preluarea în domeniul public nu pot fi demarate investiţii de reabilitare a acestor străzi, care au statut de străzi deţinute de către o terţă instituţie, iar în acest moment există o comunicare între Primărie şi Guvern pentru preluarea străzilor. Suntem la faza la care Ministerul Dezvoltării şi cel al Finanţelor au solicitat o serie de clarificări, iar ulterior sperăm să finalizăm această procedură şi să preluam aceste străzi pentru a le reabilita", menţionează Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Comenteaza