Licitaţie pentru zonele pietonale şi pistele de biciclete de pe malul Someşului

Licitaţie pentru zonele pietonale şi pistele de biciclete de pe malul Someşului

Malurile râului Someşul Mic, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete. Investiţia depăşeşte 35 de milioane de euro.

 

După zona Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura, Primăria Cluj-Napoca a scos la licitaţie execuţia lucrărilor pentru ''Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului: zona 1 - Lunca Someşului Mic". Valoarea estimată: 97 de milioane de lei, din fonduri europene. Data limită de depunere a ofertelor este 19 aprilie. 

Amintim că Primăria Cluj-Napoca a lansat un concurs de soluţii „Rethinking Someş”, câştigat în 2018 de o echipă de arhitecţi spanioli (Practica) condusă de Jose Mayoral Moratilla. În total, proiectul ajunge la 35 de milioane de euro (168 de milioane de lei), pentru care municipalitatea a atras fonduri europene. În cadrul proiectului, malurile Someşului vor fi transformate în zone pietonale şi de agrement.

Ar urma să fie realizate şi o serie de piste pentru biciclete şi terase. În zonă ar urma să fie realizate mai multe alei, podeţe pietonale şi cicliste, iar banii vor fi utilizaţi şi pentru mobilierul urban, iluminatul public special şi o serie de dotări de agreement, recreere şi sport.

Nu în ultimul rând, conform proiectului, aici ar urma să se realizeze o serie de lucrări de protective vegetative şi plantări de arbori. Este vorba de 16 km de spaţii pietonale, pe toată lungimea pe care râul traversează Clujul, de extinderea infrastructurii de piste pentru biciclişti cu 11 km, extinderea spaţiilor verzi cu 112.000 mp şi 2.000 de arbori plantaţi.

Comenteaza