Lăpuşan cere prefectului să atace în instanţă împărţirea banilor de către CJ Cluj

Lăpuşan cere prefectului să atace în instanţă împărţirea banilor de către CJ Cluj
Liderul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a cerut prefectului judeţului să atace în instanţă hotărârea CJ Cluj prin care au fost impărţiţi banii către primăriile din judeţ.

Remus Lăpuşan consideră că această decizie încalcă prevederile Legilor administraţiei publice locale şi a finanţelor publice locale, dar şi Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Judetean Cluj.

Consilierii PSD Cluj sunt nemulţumiţi de faptul că primarii PSD au primit mai puţini bani în comparaţie cu primarii PNL.

"Nu au fost respectate condiţiile legale din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Cluj aprobat prin Hotararea CJ nr.143/2016 privind convocarea Sedintei Ordinare a Consiliului Judetean din 31.01.2018, in ceea ce priveste obligativitatea instituită prin art.170 alin.4, respectiv comunicarea proiectelor de hotărare şi a celorlalte materiale odată cu comunicarea ordinii de zi a şedintei de Consiliu Judetean, iar dacă coroboram aceste prevederi cu cele ale art. 168 alin.1 ce prevede" Convocarea Consiliului judeţean în şedinţe ordinare se face în scris, prin intermediul secretarului Judeţului Cluj, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor respective" înseamnă că şi proiectul nr.2 de pe ordinea de zi a şedintei ordinare a Consiliului Judetean Cluj din 31.01.2018 trebuia să ne fie comunicat odată cu Convocarea la şedintă, respectiv cu cel putin 5 zile inainte de şedintă, ori acest proiect ne-a fost comunicat cu doar o zi înainte, respectiv în data de 30.01.2018, încălcându-se astfel prevederile mai sus menţionate din cadrul Regulamentului de Organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Cluj;
(...)

Deşi în Referatul de aprobare nr. 1149/2018 a HCJ nr.2/2018 privind nominalizarea sumelor din impozitul pe venit pe unităţi administrativ teritoriale se menţionează că s-ar fi emis adresa nr. 540/09.01.2018 către toţi primarii din judeţul Cluj în vederea comunicării unei liste cu priorităţile unităţilor administrativ-teritoriale în vederea distribuirii acestor sume, invocându-se totodată şi prevederile art.4 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată cu modificarile si completările ulterioare, art.32 si 33 din Legea privind finanţele publice locale nr.273/2006, cu modificările si completările ulterioare, art.6 alin.1 lit.c, alin.3 lit.b, alin.8 din Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018, Preşedintele Consiliului Judetean Cluj nu a ţinut cont tocmai de prevederile invocate în Referatul de aprobare introducând pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ce conţine o anexă în care sunt detailate sumele ce urmează a fi distribuite către fiecare unitate administrativ teritorială de pe raza judeţului Cluj, anexă din care rezultă cât se poate de clar ca sumele au fost distribuite în mod discretionar, fără a avea la baza nicunul dintre criteriile indicate de legiuitor in Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, acestea fiind distribuite pe criteriul apartenenţei politice, aspecte confirmate de consilierii judeţeni PNL CALIN TULUC si SECARA DOREL(...)", arată Remus Lăpuşan, în plângerea depusă la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj.

Remus Lăpuşan mai subliniază, în textul plângerii adresate prefectului Aurel Cherecheş, că până în prezent, la nivelul Consiliului Judetean Cluj nu există nici un regulament cu privire la modul în care aceste sume să fie împărţite, şi că presedintele Alin Tise a supus la vot acest proiect de hotărâre cu anexa cu pricina iar consilierii judeţeni PNL şi probabil şi cei de la UDMR l-au votat.

Liderul consilierilor PSD din CJ Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat, într-o declaraţie pentru ZIUA de CLUJ că indiferent de decizia prefectului în acest caz, grupul de consilieri PSD este decis să meargă mai departe şi să atace şi ei această hotărâre la instanţa de contencios administrativ.

Precizăm că dacă prefectul va ataca această hotărâre a CJ Cluj, ea ar putea fi suspendată până la o decizie definitivă a instanţei. Surse din CJ Cluj au precizat că dacă acest lucru se va întâmpla, repartizarea acestor bani, în total 54 de milioane de lei, către primăriile din judeţ s-ar bloca, până la o soluţie irevocabilă a instanţei.

Vezi detalii în articolul ZIUA de CLUJ "Cum împarte CJ Cluj banii către primăriile din judeţ. Cât primesc primarii de la PNL, PSD şi UDMR"

 

 

 

 

 

Comenteaza