Județul Cluj se împrumută cu 76 de milioane de euro la sfârșit de an! USR a cerut retragerea proiectului

Județul Cluj se împrumută cu 76 de milioane de euro la sfârșit de an! USR a cerut retragerea proiectului

Consilierii județeni ai Clujului au aprobat, miercuri, un proiect prin care forul administrativ județean se împrumută cu suma de 379.200.000 lei pentru a achita din datorii, dar și pentru a finanța unele obiective de investiții.

Este vorba de proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne prin emisiune de obligațiuni ale Județului Cluj, care a fost dezbătut și votat în ultima ședință a CJ Cluj din acest an, de miercuri, 21 decembrie 2022.

„A fost identificată oportunitatea refinanțării și restructurării datoriei publice locale existente a Județului Cluj, pentru reducerea și optimizarea serviciului datoriei publice și au fost identificate obiectivele de investiții prioritare de interes public județean și anume proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Operațiunea de refinanțare va permite degrevarea bugetului Județului Cluj și reducerea serviciului datoriei publice, ceea ce va avea drept rezultat direct posibilitatea accesării finanțărilor necesare pentru realizarea obiectivelor de investiții din anii următori.

Având în vedere pe de o parte categoria în care se încadrează Județul Cluj (U.A.T. care poate emite titluri de valoare pe piața primară de capital), cât și volumul necesar a fi contractat pentru refinanțarea datoriei publice locale a Județului Cluj și pentru realizarea obiectivelor de investiții, se observă oportunitatea emiterii de obligațiuni pe piața de capital.

Prin atragerea unei finanțări prin emisiune de obligațiuni, autoritatea județeană are libertatea de stabilire a condițiilor împrumutului, deoarece hotărăște termenii de structurare a împrumutului (valoarea împrumutului, nivelul dobânzilor si calendarul de rambursare) în acord cu posibilitățile județului Cluj. Acest fapt va permite alegerea celei mai eficiente structuri, în concordanță cu necesitățile U.A.T. Județul Cluj.

De asemenea, finanțarea prin emisiune de obligațiuni înseamnă profit pentru cetățeni, deoarece dobânzile pe care le va plăti Consiliul Județean Cluj vor putea ajunge direct la cetățenii care investesc în obligațiuni și nu la băncile comerciale, ca în cazul împrumuturilor bancare”, se arată în proiectul de hotărâre.

Momentan, județul Cluj are contractate două împrumuturi pentru asigurarea resurselor necesare realizării proiectelor de investiții prioritare (CEC Bank - soldul împrumutului fiind de 42.811.484,33 lei; Banca Comercială Română – în valoare de 200.000.000 lei, din care s-au efectuat trageri până la valoarea de 173.290.000 lei, nu au fost efectuate rambursări) și două garanții pentru Compania de Apă Someș S.A. și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. 

Având în vedere faptul că sumele necesare cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile care trebuie asigurate nu se regăsesc în bugetul autorității publice, se propune ca suma necesară pentru refinanțarea soldului datoriei publice locale a Județului Cluj și pentru realizarea obiectivelor prioritare de investiții, în valoare de maxim 379.200.000 lei, să fie atrasă printr-o emisiune de obligațiuni cu o maturitate de maximum 12 ani.

Astfel, din totalul de 379.200.000 lei, suma de 229.200.000 lei va fi utilizată pentru rambursarea și închiderea celor două credite (BCR și CEC), iar restul de 150.000.000 lei pentru cofinanțarea proiectelor europene cuprinse în Anexa la proiectul de hotărâre”, se mai arată în documentație.

Consultantul proiectului, Valentin Miron, a fost prezent la ședință și a precizat că această operațiune este un parteneriat public-privat, care se practică în Europa, dar și unele primării din țară precum cea din Alba Iulia sau cea de la Târgu Mureș au apelat la această soluție.

USR a cerut retragerea proiectului și a votat împotrivă: „Poate avea rezultate dezastruoase pentru județ”

„Vrem să atragem atenția că prin această aprobarea acestui proiect se angrenează cetățenii județului într-o operațiune speculativă ce poate avea rezultate dezastruoase pentru județ. Ne dorim dezvoltarea județului, dar acest lucru trebuie făcut printr-o manieră sustenabilă și cu gândul la viitor”, a afirmat consilierul USR Ionuț Florea.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru”.

Comenteaza