„Joc de strategie" al primăriei. Bugetare participativă printr-o aplicaţie de smartphone

„Joc de strategie
Clujenii vor putea implementa proiecte pe banii municipalităţii, prin intermediul unei aplicaţii de Android şi iOS.

Primarul Emil Boc a anunţat marţi, la Realitatea FM, că a venit de la Braga (Portugalia), unde a fost plecat săptămâna trecută, cu o idee modernă. Aceea de a se realiza o aplicaţie pe telefon pentru bugetare participativă, care va semăna cu un joc de strategie. Prin intermediul acestei aplicaţii ar urma să se realizeze obiective de investiţii ale oraşului propuse de cetăţeni.

„Vom aloca o sumă de bani, între 1 şi 4 milioane de euro, vom decide cât va fi cuantumul, pentru întreg oraşul. Vom spune ‘Dragi cetăţeni, puteţi să depuneţi proiecte individuale, între 50.000 şi 80.000 de euro', ca evaluare de principiu. Vom avea 7-8 domenii: spaţii verzi, străzi, iluminat public, salubritate, clădiri de utilitate publică, locuri de joacă, iari clujenii vor putea depune proiecte, printr-o aplicaţie pe care am dat-o consiliului consultativ IT să o creeze.

Va fi un interval de o lună sau două în care se depun proiectele, după care primăria o să le evalueze pe fiecare şi va spune dacă au acoperire legală. Municipalitatea le va tria şi va spune ‘acestea 300 din cele 500 sunt posibil de implementat'. După care fiecare cetăţean se va putea înscrie în aplicaţie şi să voteze la fiecare categorie câte un proiect.

La finalul primei etape de vot, primele cinci proiecte din fiecare categorie se vor supune unei a doua etape de vot, etapă în care însă va putea fi ales un singur proiect, indiferent de categorie. Iar fiecare cetăţean îşi va putea face campanie, pe internet, la radio, uşă la uşă. În ordinea numărului de voturi, acele proiecte vor fi puse în bugetul pe anul următor şi se va implementa în limita sumei aprobate pentru bugetarea participativă", a declarat Boc.

Acesta a spus că oamenii din primărie vor merge şi în cartiere şi vor discuta şi cu clujenii care nu au acces la tehnologie. Bugetarea participativă este un proces prin care cetîţenii unei comunităţi sunt direct implicaţi în luarea deciziilor privind bugetul şi cheltuielile unei instituţtii publice.

Oraşul Braga, cu care Clujul se înfrăţeşte în 2017, are deja implementat acest sistem de bugetare participativă. În Cluj-Napoca s-a mai realizat în acest fel cinematograful Dacia, din cartierul Mănăştur.

Comenteaza