Italienii vor să presare “fabrici de energie” pe Someş

Italienii vor să presare “fabrici de energie” pe Someş
Reprezentanţii concernului italian şi-au trecut în agenda de lucru din prima lună de toamnă o vizită de negociere la Cluj şi Sălaj pentru a discutat despre un posibil parteneriat cu autorităţile locale pentru realizarea a şapte microhidrocentrale pe râul Someş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu a declarat că a efectuat la începutul acestei luni o vizită la o subsidiară a grupului din Bulgaria, împreună cu omologul din Sălaj dar şi cu primari din cele două judeţe, pentru a vedea pe viu cum funcţionează sistemele italiene.

"Am fost invitaţi în Bulgaria pe cheltuiala PVB Power Group, o companie inportantă din domeniul energiei interesată să exploateze potenţialul hidroenergetic al râului Someş. Din delegaţie au mai făcut parte încă 18 persoane, printre care primarul municipiului Dej şi primarul comunei Vad, precum şi reprezentanţi ai primăriilor din zona Someş, din judeţul Sălaj. Acolo ei (italienii - n. red.) derulează un proiect de construcţie a nouă microhidrocentrale pe râul Iskur, la 70 de kilometri de Sofia. Unele s-au finalizat, altele erau la jumătate, iar unele abia începute, aşa că am putut studia exact toată tehnologia. Totul este automatizat", a declarat pentru ZIUA de CLUJ preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a adăugat că grupul italian este interesat de un parteneriat cu autorităţile din Cluj şi Sălaj pentru a dezvolta un proiect de producere a energiei pe râul Someş, investiţie estimată de aceştia la 220 de milioane de euro. "Parteneriatul ar avea ca scop realizarea a şapte microhidrocentrale pe râul Someş, dintre care una şi pe teritoriul judeţului Cluj, în comuna Vad. Este posibil ca în schemă să intre şi municipiul Dej. Ei au numit proiectul Someş River şi intenţionează să-l realizeze în decurs de trei ani, începând cu 2013", a explicat Uioreanu.

Oficialul a mai spus că în primă fază se intenţionează crearea unei asociaţii care să bată palma cu italienii. "Consiliile judeţene au fost implicate în aceste negocieri deoarece este nevoie de exproprieri pentru amenajarea barajelor pe Someş. Condiţiile parteneriatului se vor negocia începând cu luna septembrie când oficialii PVB Power Group vor veni în România pentru a discuta cu noi şi cu cei din Sălaj. Dacă din judeţeul Cluj va fi prins, pe lângă comuna Vad şi municipiul Dej, atunci avantajele ar fi enorme. S-au putea primi curent gratis dar şi alte facilităţi. Totul depinde de cum se vor purta negocierile şi de constituirea asociaţiei între localităţile din Cluj şi Sălaj", a mai spus Uioreanu.
Potrivit Sofia Echo, PVB Power Group prin subsidiara din Bulgaria a reuşit să obţină şapre permise pentru folosirea apei în România în vederea construirii de microhidrocentrale cu o putere combinată de 260 de GWh pe an. Conform aceleiaşi surse, în Bulgaria, PVB Power a investit până în prezent 115 milioane de euro în construcţia a nouă hidrocentrale, lângă râul Iskur. Compania intentionează sa aloce încă 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea a cinci hidrocentrale lângă râul Maritsa.

Acţionarii PVB Power Bulgaria AD sunt statul italian, reprezentat prin grupul Finest, PVB Group, Dolomiti ENERGIA şi Azienda Energetica. În total acţionarii au un capital de aproximativ 1 miliard de euro, potrivit presei din Bulgaria. Grupul italian PVB activează în Bulgaria, Croaţia şi România fiind specializat în combustibili, energie şi sisteme de producere de hidroenergie şi energie eoliană. Cifra de afaceri raportată de aceştia pe site-ul oficial este de 500 de milioane de euro. PVB Power Group detine 43 de hidrocentrale, cu o capacitate totala de 1,84 MW si o productie de 4.507 GWh. Conform informaţiilor de la acea dată, proiectul gândit de italieni pe Someş se încadrează în strategia României de a se axa pe hidroenergie.

În prezent în bazinul hidrografic al Someşului Mic există o cascadă de hidrocentrale realizată în 8 trepte, constând din 5 baraje, 8 centrale hidroelectrice şi peste 30 de km de aducţiuni principale si secundare, toate administrate de Hidroelectrica. Recent compania a demarat un amplu proiect de construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la Tarnita-Lăpuştesti ce va avea o putere instalată de 1000 MW, proiect aflat momentan în aşteptare din cauza problemelor financiare ale companiei.

 

 

Comenteaza