Investiţii în şcolile din Baciu. Primăria plăteşte pentru o nouă grădiniţă, dar nu are cine să o construiască

Investiţii în şcolile din Baciu. Primăria plăteşte pentru o nouă grădiniţă, dar nu are cine să o construiască

Unităţile de învăţământ din comuna clujeană Baciu sunt pregătite de începerea anului şcolar 2018-2019. Peste 570 de preşcolari şi elevi încep luni, 10 septembrie, cursurile în şcolile şi grădiniţele Baciu, Suceagu şi Coruşu. 

Şcoala gimnazială din comuna clujeană Baciu a devenit în primăvara acestui an Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, iar în această toamnă va primi aproximativ 260 de copii, împărţiţi în 9 clase, de la premergătoare (clasa 0, n. red.) şi până la clasa a VIII-a (inclusiv). 

Conform directorului şcolii, Gligor Hagău, pe perioada verii au fost efectuate lucrările de întreţinere şi reparaţii, între care refacerea porţii de intrare (arcada şi frontispiciul cu noua denumire a instituției), au fost reparate scările de la cele două intrări principale.

Este în curs de finalizare repararea gardului instituţiei, a fost schimbată centrala termică de la etajul 2 al instituţiei de învăţământ, a fost zugrăvit holul de la etajul 1 şi a fost extins sistemul de supraveghere cu camere video, atât la exterior cât şi în interiorul clădirii. Investiţiile nu se opresc însă aici.

La şcoala din Baciu urmează să ajungă o tablă modernă şi mobilier pentru două săli de clasă, videoproiectoare şi laptopuri pentru ca profesorii să poată face lecţiile mult mai atractive pentru cei mici. 

"În primul rând vrem să-i primim cum se cuvine pe cei mici, pe cei din clasa pregătitoare, şi să oferim condiţii propice pentru toţi elevii noştri. Numărul acestora creşte de la an la an, lucru ce nu poate decât să ne bucure. Clasele noastre erau gândite pentru un efectiv de 20 de elevi, în prezent am ajuns la 30", a declarat directorul. 

Până la finele lunii octombrie, acesta speră ca școala să beneficieze şi de o sală de mese. "Avem 50-60 de copii, din clasele mici, de la semiinternat, care iau masa zilnic la şcoală; avem o firmă de catering care se ocupă de acest lucru, şvrem să amenajăm o sală de mese. Am indentificat spaţiul, avem şi fonduri, sperăm să finalizăm acest obiectiv până la finalul lunii octombrie 2018". 

Şcolii din Baciu îi sunt arondate şi grădiniţa din localitate, şcoala şi grădiniţa Suceagu, dar şi grădiniţa din Coruşu. Dacă la grădiniţe au fost efectuate doar igienizările necesare şi curăţenia de vară, şcoala din Suceagu a reuşit să obţină autorizaţia sanitară.

"Anul trecut s-a reuşit introducerea reţelei de apă în sat aşa că, acum, am făcut băi interioare în şcoală: 2 cabine pentru băieţi, 2 pentru fete şi 1 pentru cadrele didactice. Cu această ocazie am primit şi autorizaţia sanitară.

De asemenea, au fost zugrăvite două săli de clasă, a fost cumpărat şi mobilier nou, dar şi material didactic. Nu în ultimul rând, am cumpărat lemne pentru iarna 2019-2020. Pentru acest an există deja. Avem centrală pe lemne acolo, iar lemnele trebuie să aibă timp să se usuce înainte de a fi folosite", a punctat  Hagău. 

Catedrele la toate unităţile de învăţământ menţionate sunt ocupate pentru anul universitar 2018-2019. "Pentru prima dată de când sunt aici catedrele sunt complete. Avem tineri dedicaţi, pasionaţi de ceea ce fac", a mai spus directorul școlii. 

Primăria Baciu intenţionează să contruiască o nouă grădiniţă, în cartierul Tineretului, din fonduri guvernamentale. Valoarea totală a investiţiei este de 1 milion de euro, însă nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia organizată de administaţia băceană. Procedura urmează să fie reluată. 

Comenteaza