Investiţii în educaţie la Cluj. Două şcoli, modernizate pe fonduri europene şi 10 noi autobuze şcolare în 2021

Investiţii în educaţie la Cluj. Două şcoli, modernizate pe fonduri europene şi 10 noi autobuze şcolare în 2021

Educaţia este o prioritate pentru municipalitatea clujeană. Două şcoli vor fi modernizate pe fonduri europene şi lucrările se vor finaliza anul acesta. Tot în 2021 vor ajunge în oraş încă 10 autobuze şcolare. 

„În 2021, vom finaliza lucrările la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, pe fonduri europene, modernizarea Colegiului Tehnic Ana Aslan, tot pe fonduri europene, achiziționăm 10 noi autobuze pentru transportul elevilor, pentru că noi sperăm să se redeschidă școlile, chiar avem optimismul că, din 8 februarie, dacă coboară rata de infectare sub 3 la mie la Cluj-Napoca, se poate relua școala cu clasele I-IV, cu clasele a VIII-a și a XII-a și sperăm ca acest lucru să fie posibil, pentru că avem nevoie de copii la școală”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la o emisiune TV.

După terminarea pandemiei, primăria urmează să extindă traseele autobuzelor şcolare. Cele 10 achiziţionate în 2020 urmează să fie livrate şi să intre în circulaţie în 2021. Este vorba despre vehicule Iveco Daily, norma Euro 6. Mașinile sunt dotate cu sistem de încălzire în sezonul rece, sistem de aer condiționat pentru sezonul cald, indicatoare transport elevi față și spate cu iluminare tip led, sistem de supraveghere video în interior și exterior, sistem de urmărire prin GPS a vehiculului.

Noile rute pentru elevi conectează zonele Lombului și Iris cu zona centrală, precum și str. Făget, respectiv zona E. Ionesco, de Piața Avram Iancu / str. Dorobanților. Inițiat ca proiect pilot în cadrul procesului de bugetare participativă al Primăriei, extins ulterior de la 5 la 12 trasee, programul „Autobuze școlare” a ajuns în 2020 la 14 trasee (acoperind dus-întors o distanță de peste 200 km/zi).

În prezent,  Liceul Teoretic Onisifor Ghibu are două clădiri cu săli de clasă și o sală de sport cu anexe. Modernizarea presupune construirea unui corp nou. Astfel, va fi extins imobilului cu spații de învățământ spre nordul incintei cu un corp nou care să comunice direct cu imobilul existent. ”Extinderea se va dezvolta pe patru niveluri (parter și trei etaje) și va cuprinde spații de învățământ, spații administrative, spații sociale, spații multifuncționale”, se arată în caietul de sarcini.

Sunt prevăzute lucrări ample de modernizare și la clădirile existente: echiparea clădirii existente cu facilități pentru persoane cu dizabilități, supraetajarea imobilului cu un nivel unde vor fi amenjate săli de clasă și grupuri sanitare, extinderea zonei anexelor sălii de sport cu spații dispuse la parter și etaj, înlocuirea finisajelor la corpurile de clădire existente, înlocuirea integrală a instalațiilor sanitare, electrice, încălzire în imobilele existente și echiparea cu instalație introducere aer proaspăt preîncălzit / prerăcit prin recuperare.

TCI Contractor General a câștigat contractul pentru moderrnizarea și extinderea Colegiului Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca. Lucrările la prima școală ”verde” din centrul Clujului vor costa aproape 20 de milioane de lei. Proiectul de modernizare și extindere a acestui colegiu sunt finanțate din fonduri europene. La Colegiul Tehnic Ana Aslan, situat pe str. Decebal nr. 4, învață 425 de elevi, capacitatea urmând să fie mărită la 525 de elevi după extindere.

Investiția presupune reabilitarea termică a corpului de clădire existent, recompartimentarea unor spații, supraetajarea corpului existent cu un nivel, înlocuirea instalațiilor sanitare, electrice, încălzire în imobilele existente, echiparea cu instalație de introducere de aer proaspăt preîncălzit / prerăcit prin recuperare, dotarea cu parasolare exterioare pentru reducerea însoririi și temperaturii în spațiile de învățământ; dotarea cu echipamente didactice, IT, modernizarea utilităţilor şi crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, în vederea reducerii abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, dar și construirea unei săli de sport moderne, pentru nivel competițional.

Sala de sport va fi parțial îngropată, cu terasă circulabilă, iar întreaga unitate de învățământ urmează să se transforme într-una ”verde”, care va dispune de un sistem automat de management energetic. La finalizarea investiției vor fi funcționale 17 săli de clasă, nouă laboratoare, bibliotecă și o sală multifuncțională.

Comenteaza