Video Investiții de 600.000 de euro la Cluj Arena în 2019. Gazon hibrid după Untold

Investiții de 600.000 de euro la Cluj Arena în 2019. Gazon hibrid după Untold

Consiliul Județean (CJ) Cluj va investi, în 2019, aproximativ 600.000 de euro pentru instalarea unui gazon hibrid pe Cluj Arena, dar și pentru achiziționarea a trei noi sisteme de accelerare a fotosintezei. 

Gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat integral după ediţia din 2019 a Festivalului Untold, pentru prima oară în șapte ani de funcționare a stadionului. Investiţia în gazonul hibrid se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

"La Cluj Arena, pe lângă reparațiile curente și reparațiile la pistă, anul acesta vom face achiziția și vom implementa, după Untold, un gazon hibrid. Puține stadioane au în Europa un astfel de gazon. Sistemul de gazon hibrid este între 400 și 500 de mii de euro", a declarat joi Alin Tișe, președintele CJ Cluj, în emisiunea Ziua Live.

Alin Tișe a mai spus că, odată cu înlocuirea gazonului de pe stadion, va fi extins sistemul de accelerare a fotosintezei, care ajută la regenerarea gazonului într-un timp scurt.

"Vom cumpăra încă trei sisteme de fotosinteză. Trei au fost cumpărate anul trecut, iar anul acesta ne propunem să mai cumpărăm trei, astfel încât, cu șase sisteme, să putem acoperi tot gazonul. Un astfel de sistem costă aproximativ 1,5 milioane de lei. Suma totală pe care am propus-o pentru aceste investiții în stadionul Cluj Arena este de aproximativ 600 de mii de euro", a adăugat Tișe.

În 2019, pe Cluj Arena va avea loc Balcaniada de Atletism, urmând ca tot aici să se desfășoare competiții din cadrul Campionatului Europena de Atletism 2020. Stadionul Cluj Arena este singurul din România care poate organiza şi competiții de atletism.

"Anul acesta avem Balcaniada de Atletism. Anul viitor vom avea, probabil, o parte din Campionatul European de Atletism. Este singurul stadion din România multifuncțional care poate deservi și atletismul", a spus președintele CJ Cluj.

Gazon hibrid unic în România

Gazonul hibrid este format din iarbă naturală în care sunt injectate, printr-o tehnologie specială, fibre sintetice care ajung la 20 cm în pământ şi, amestecându-se cu rădăcinile naturale, cresc rezistenţa gazonului, dar îmbunătăţesc şi aspectul acestuia la suprafaţă. Potrivit președintelui CJ Cluj, costurile unui astfel de gazon se ridică între 400 și 500 de mii de euro.

Fotosinteză de trei ori mai rapidă

CJ a achiziţionat, în noiembrie 2018, un sistem care accelerează creşterea gazonului. Sistemul, care a ajuns deja pe Cluj Arena, este format din trei module pentru accelerarea procesului de fotosinteză. Fiecare modul are 60 de becuri Philips de 600 W, cu lumină caldă.

"Am achizitionat cel mai performant sistem disponibil pe piaţă pentru a accelera creşterea gazonului pe Cluj Arena. Investiţia CJ este de 1,6 milioane de lei (350.000 de euro, n. red.) şi ne va ajuta să rezolvăm problema gazonului. Instalaţii similare se găsesc la Barcelona sau Madrid şi vor face din gazonul de pe Cluj Arena unul dintre cele mai bune din ţară", explica Alin Tişe.

Costul instalaţiei de accelerare a fotosintezei este de aproximativ 350.000 de euro. Cluj Arena are, deocamdată, trei astfel de module. Fiecare dintre ele acoperă o suprafaţă de gazon de 360 mp, dar instalaţia este mobilă, astfel că întreg gazonul de pe stadion poate avea parte de acest tratament special.

Comenteaza