Ţinuţi la Cluj cu ajutoare de la stat de zeci de milioane de euro

Ţinuţi la Cluj cu ajutoare de la stat de zeci de milioane de euro
După Bosch şi De'Longhi, care au primit ajutoare de zeci de milioane de euro pentru a-şi desfăşura investiţiile, a venit şi rândul companiei suedeze Trelleborg să obţină 5,4 milioane.

Când au decis să investească în parcul Tetarom din Jucu, nemţii de la Bosch au negociat mai întâi cu statul român şi au primit un ajutor de stat în valoare de 25,9 milioane de euro. La fel, compania italiană De'Longhi, care a ales să investească în parcul din Jucu, a primit 12,54 milioane de euro. Compania suedeză Trelleborg a văzut că se poate şi a negociat la rândul ei cu Ministerul Finanţelor pentru a obţine un ajutor de 5,4 milioane de euro.

Consiliul Judeţean a făcut lobby pe lângă guvern în vederea acordării acestui ajutor de stat, mai ales că Trelleborg se află deja de câţiva ani buni la Dej, iar acum plănuia să-şi extindă activitatea de producţie.

Liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a explicat că a făcut lobby pe lângă ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu încă din luna august, pentru acordarea unui ajutor de stat în vederea extinderii activităţii Trelleborg în parcul industrial din Dej. „Ajutorul de stat în valoare de 5,4 milioane de euro a fost aprobat iar compania va putea începe demersurile pentru a se extinde", a explicat Uioreanu.


Compania Trelleborg Automotive îşi desfăşoară activitatea în Parcul industrial Arc din municipiul Dej de mai bine de şase ani iar în prezent are un plan de dezvoltare care prevede o investiţie de 16 milioane de euro. Statul român a acceptat să contribuie cu 5,4 milioane de euro. Reprezentanţii companiei au informat că prin implementarea acestui proiect va fi construită o nouă hală de producţie, urmând pe parcursul derulării investiţiei să fie înfiinţate încă 284 de posturi. Astfel, numărul total al locurilor de muncă va ajunge la 585. Cererea companiei Trelleborg pentru acordarea acestui ajutor de stat a fost lansată la scurt timp după ce alte două companii importante au obţinut ajutoare similare consistente pentru investiţiile angajate în parcul industrial Tetarom III, din comuna Jucu. Societatea Bosch s-a angajat să realizeze o unitate de producţie de aparate electrocasnice. Investiţia propusă se ridica la 77,4 milioane de euro, iar numărul locurilor de muncă, la 325. În acest caz, statul a fost de acord să aloce 25,9 milioane de euro. De asemenea, compania italiană De'Longhi s-a angajat să realizeze în parcul din Jucu o investiţie în valoare de 32,5 milioane de euro. Numărul locurilor de muncă propus de De'Longhi se cifra la 677. În acest caz, statul a acceptat să ofere suma de 12,5 milioane de euro. În 2012 s-au mai aprobat ajutoare de stat şi pentru alte companii care au investit în ţară. Au primit sume importante firme precum Arctic, Aquatub, Metalicplas Distribuition, NTN-SNR Rulmenţi.

Comenteaza