Întârzie salvarea. Criza medicilor de urgenţă amână un proiect al primăriei

Întârzie salvarea. Criza medicilor de urgenţă amână un proiect al primăriei
Primăria doreşte o secţie de urgenţe care să degreveze unitatea specializată a Spitalului Judeţean. Şi a făcut toţi paşii spre acest obiectiv, dar se împiedică la probleme de personal.

O simplă căutare pe google arată că multe judeţe se confruntă cu o criză a medicilor de urgenţă. Nu sunt destui nici la Iaşi, nici la Buzău, nici la Alba şi lista poate continua. Iar acum constatăm că nu există suficienţi nici la Cluj. Cadrele plecate la muncă mai bine plătită, în străinătate, au lăsat un mare gol în urma lor. Din această cauză, noua secţie de urgenţe cu program de 24 de ore din 24, de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca (mai cunoscut sub numele Clujana), şi-ar putea întârzia lansarea. Secţia de urgenţe există şi în prezent, dar este deservită de un singur schimb, care la ora 15 pleacă acasă.

Ideea unei secţii deschisă permanent, care să degreveze UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi să vină în sprijinul persoanelor cu probleme medicale grave, a fost lansată la finalul anului trecut, într-o şedinţă a consiliului local, de Radu Moisin, PNL. Moisin este preşedintele Consiliului de Administraţie de la „Clujana".

3

medici de urgenţă s-au înscris pe cele cinci posturi scoase la concurs la Spitalul Municipal.

Concursurile pentru ocuparea posturilor vor avea loc luna aceasta, iar comisia de recrutare va fi formată din medici de la Spitalul Municipal şi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Iniţial, concursurile ar fi trebuit să aibă loc în martie, dar au fost amânate din cauza unei prevederi legale neobişnuite: orice post vacant poate fi ocupat abia la 45 de zile după publicarea anunţului de angajare în revista „Viaţa medicală".

„Vom publica de pe acum anunţuri pentru încă doi medici de urgenţă, ca să îi putem angaja cât mai rapid. În mod normal, secţia de urgenţă poate funcţiona cu minimum patru medici. O variantă este ca, dacă îi angajăm pe cei trei care s-au înscris la concurs, al patrulea să fie un medic de gardă din personalul existent; a doua variantă este să aşteptăm angajarea măcar încă unui medic de urgenţă", a explicat Moisin.

69

de persoane ar urma să îşi mute cărţile de muncă la această secţie de urgenţe medicale.

Din informaţiile obţinute de noi, la concurs s-au înscris patru medici radiologi pe trei posturi, doi de anestezie şi terapie intensivă pe două posturi şi trei de urgenţe pe cinci posturi. Spitalul mai caută asistenţi, infirmieri, registratori medicali, brancardieri şi îngrijitori de curăţenie.

Spitalul are deja aparatură medicală, cumpărată în bună parte din fonduri europene, dar îi lipseşte personalul calificat. Cu excepţia ortopediei, a neurochirurgiei şi a chirurguiei cardiovasculare, toate celelalte intervenţii vor putea fi asigurate în regim de urgenţă la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.

4

milioane de lei se vor duce anual, suplimentar, din bugetul municipiului, pentru salariile celor 69 de persoane care urmează să fie angajate la Spitalul Clinic Municipal.

„În 2014 şi 2015, primăria a investit din bugetul local şi din fonduri europene 13 milioane de euro în Spitalul Clujana. În asigurarea cheltuielilor de funcţionare, pe lângă ce pune Casa de Asigurări, noi punem 9,5 milioane de lei anual. În al doilea rând, a fost un proiect european în valoare de 25 de milioane de lei în urma licitaţiei, de la 32 de milioane proiectul iniţial, prin care am reuşit dotarea spitalului cu aparate de ultimă generaţie. Dacă avem o investiţie de 13 milioane de euro, e păcat ca ea să fie folosită doar până la ora 15 ", spunea, la începutul anului, primarul Emil Boc.

Pentru 2016, Spitalul Clinic Municipal are alocată în buget, pentru cheltuielile de funcţionare, suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât în anul 2015.

 

Comenteaza