Infuzie de bani publici via Diferit pentru terminarea străzii Bună Ziua

Infuzie de bani publici via Diferit pentru terminarea străzii Bună Ziua
Administraţia locală va mai pune la bătaie aproape 100.000 de lei pentru modernizarea străzii Bună Ziua. Ceea ce s-a dat pe buget până acum nu a fost de ajuns: iluminatul nu funcţionează, iar la trotuare nu s-a mai lucrat, conform promisiunilor.

Medierea între plângerile cetăţenilor şi promisiunile administraţie locale are ca finalitate alocarea de noi fonduri pentru lucrările de modernizare a arterei Bună Ziua. Parteneriatul încheiat de primărie în februarie anul acesta cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, alocările de la bugetul local de peste 600.000 de lei n-au fost de ajuns pentru a aduce asfaltul promis în Piepera Clujului.

De două luni riveranii din Bună Ziua sesizează că autorităţile locale au lăsat lucrările neterminate pe această arteră care a intrat în modernizare înaite de alegerile locale din luna iunie. Primarul Emil Boc a anunţat ieri că trotuarele vor fi terminate la 1 noiembrie. Fără să prezinte vreun document justificativ, indicatori tehnico-economici pentru investiţie, Boc a spus că pentru terminarea lucrărilor mai este nevoie de direcţionarea unei sume către constructorii care s-au ocupat până acum de lucrare din parte municipalitărţii, societatea Diferit. Deja societatea aflată în contract cu Primăria a efectuat lucrări de 500.000 de lei pe partea de amenajări la această arteră, potrivit informaţiilor funizate de municipalitate. Primarul a precizat că pentru finalizarea lucrărilor de asflatare a trotuarelor vor mai fi alocaţi încă 95.000 de lei, la fel, fără să prezinte un deviz care să justifice respectiva „infuzie" de fonduri publice.

Primăria a mai alocat anul acesta prin hotărâre de Consiliu Local 115.000 de lei pentru racordarea străzii Bună Ziua la sistemul public de iluminat din oraş. Reţeau a fost amenajată, însă, după cum s-au plâns cetăţenii, n-a funcţionat la capacitate. „Doar 30% din becurile de pe stradă se aprind în realitate", au atras atenţia în sesizări riveranii, încă de la sfârşitul verii.

Până la aceast moment, problema iluminatului nu a fost rezolvată. Ca să se aprindă lumina pe Bună Ziua este nevoie de o „injecţie" de putere, iar în acest sens primăria colaborează cu Electrica. Montarea unui dispozitiv special care să facă posibilă funcţionarea reţelei de iluminat stradal se va face în perioada următoare, a amintit tot ieri primarul Emil Boc. Potrivit informaţiilor furnizate de administraţia locală clujeană, este posibil ca „injecţia" de putere să nu mai presupună niciun alt leu de la bugetul local.

Administraţia locală clujeană şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj au pus la punct din februarie 2012 un grafic comun pentru reabilitarea şi echiparea cu reţea de iluminat public a străzilor Bună Ziua şi Fagului. Ambele lucrări urmau să fie gata în luna septembrie. Conform înţelegerii din primărie şi DRDP, arterele Bună Ziua şi Fagului (un traseu de 2,8 km) urmau să fie asfaltate/reparate până în luna septembrie, iar iluminatul public urma să fie funcţional din vara acestui an.

Oficialii DRDP au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că, în baza înţelegerii cu Primăria, s-au executat rigolele de pe strada Bună Ziua, lucrare deja finalizată şi s-au angajat ca în luna octombrie să mai pună covoare asfaltice pe carosabil, în zonele cu probleme.
În luna septembrie, specialiştii Primăriei în comunicare declarau că lucrările de pe Bună Ziua sunt gata şi că instituţia aştepta o alternativă de la Electica pentru ca iluminatul să funcţioneze la capacitate reală. Între timp, lucrurile s-au schimbat şi mai trebuie fonduri de la bugetul local şi pentru asflatarea trotuarelor.

Ping-pong cu artera

Strada Bună Ziua, care era utilizată ca una de tranzit prin Cluj-Napoca a traficului greu, este în administrarea DRDP (fiind transferată de două ori de către Primărie, o dată în 2006 şi a doua oară în februarie 2011, după ce artera se întorsese dintr-o greşeală la municipiu, fără să fie modernizată, aşa cum se angajase Regionala de Drumuri). "După ce mai turnăm covoarele asflatice, în octombrie, vom preda artera Primăriei", s-au angajat reprezentanţii DRDP.

 

Comenteaza