Încotro merge banda dedicată pentru autobuze. „Ne-am asumat"

Încotro merge banda dedicată pentru autobuze. „Ne-am asumat
Primăria Cluj-Napoca pregăteşte implementarea benzii dedicate mijloacelor de transport în comun şi pe relaţia est-vest.

Câteva zeci de metri de bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, în pieţele Cipariu şi Ştefan cel Mare, au convins primăria să meargă mai departe. Următorul pas a fost însă un eşec: pe Bd. 21 Decembrie se plănuia îngustarea trotuarului şi eliminarea parcărilor, dar Comisia de Monumente Istorice s-a opus. Se pare că Biserica Unitariană este cea care nu a fost de acord.

Demersul municipalităţii încerca să împace şi capra, şi varza. Adică să facă bandă pentru autobuze şi troleibuze fără să răpească o bandă de la automobilişti. Cum varianta aceasta a picat, e limpede că mijloacele de transport vor muşca din asfaltul dedicat maşinilor. Primarul Emil Boc a anunţat că banda dedicată se va realiza pe Bd. 21 Decembrie.

„Sunt în studiu două variante: fie interzicem virajul la dreapta, spre str. Regele Ferdinand, fie banda pentru mijloacele de comun va putea fi utilizată şi de automobile, pe o distanţă de 100 m, între Sora şi intersecţie", a spus Boc. Dacă proiectul îngustării trotuarului ar fi trebuit terminat până la finalul anului, despre termenul limită al realizării benzii în noua accepţiune nu a spus nimic.

Lucrurile nu se vor opri la această intersecţie, ci vor înainta spre Mănăştur. În actuala configuraţie a marcajelor, pe str. Memorandumului ar urma să rămână două benzi pentru automobilişti, iar pe strada Moţilor, numai una. „Ne-am asumat banda, mergem până la capăt", a spus primarul.

Străzile amintite au fost reabilitate în cadrul unui proiect european şi nu vor putea fi operate modificări timp de cinci ani. Singura schimbare care s-ar putea face ar fi ca, pe Moţilor, să se introducă sens unic spre vest.

Sau, lucru pe care l-a mai propus anul trecut primarul, să existe benzi reversibile. Moţilor este o arteră care dimineaţa este luată cu asalt de cei care merg spre centru, iar după-amiaza, de cei care călătoresc spre Mănăştur sau Floreşti.

Banda pentru mijloacele de transport în comun este semaforizată separat. Boc a subliniat în mai multe rânduri că pe aceasta vor putea să circule taximetriştii, bicicliştii şi maşinile ecologice.

Comenteaza