Încă un şantier în oraş. Pasajul de la Gară intră în modernizare

Încă un şantier în oraş. Pasajul de la Gară intră în modernizare
Primăria Cluj-Napoca a început lucrările de reabilitare a pasajului subteran prin care se va face legătura între pasajele existente din Piaţa Gării.

Prin lucrările demarate în această săptămână se va face legătura între pasajul modernizat în urmă cu un an şi cel aparţinând CFR.

"Legătură se va realiza pe sub trotuarul şi parcarea din faţa staţiei CFR (Gara Mare), printr-un pasaj pietonal subteran, care va uni cele două accese situate faţă în faţă: accesul vestic al pasajului pietonal municipal de pe strada Horea, situat pe trotuarul din faţa gării şi accesul estic al pasajului pietonal al CFR din Piaţa Gării spre Gara Mare", explică reprezentanţii municipalităţii.

Valoarea de executie a pasajului este de 5.376.345 lei, cu taxa pe valoarea adăugată, iar perioada de execuţie este de 10 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, mai exact până în iunie 2016. Lucrările vor fi executate de Abed Nego Oradea, controlată de un şef din cadrul CFR.

În prezent, cele două pasaje pietonale subterane funcţionează separat, iar legătura între ele se face la suprafaţă pe trotuarul din faţa Gării CFR (Gara Mare) sau pe spaţiul refugiului de tramvai din faţa Gării Mari.

Pasajul subteran din Piaţa Gării, modernizat în 2014, a costat 551.000 de lei, iar pereţii tunelului au fost placaţi cu panouri din plăci dure, compacte, stratificate la presiuni şi temperaturi înalte cu un tratament special al suprafeţelor care le conferă o deosebită rezistenţă la intemperii, ploi acide, coroziune sau acţiuni mecanice.

De fapt, în zona Gării vor fi demarate în această toamnă două proiecte distincte, motiv pentru care primăria are şi un plan de reconfigurare a pieţei. Primul proiect este cel care priveşte conectarea pasajului subteran al municipalităţii cu cel al Regionalei de Căi Ferate, iar celălalt vizează turnarea de asfalt nou la suprafaţă, fiind parte din proiectul de modernizare a tramei stradale de-a lungul liniei de tramvai.

Zona Gării este una dintre cele mai aglomerate din oraş, atât din punct de vedere rutier deoarece se află pe culoarul de tranzit Zalău - Bistriţa, dar şi din punct de vedere pietonal, deoarece se află în apropierea gării CFR şi a autogării Cluj-Napoca. De asemenea, în zonă se află una dintre cele mai importante staţii de transport în comun, care asigură transportul către toate cartierele.

Comenteaza