Încă o masă rotundă pentru Someș. DEZBATERE publică cu Boc, Primăria Florești sau Compania de Apă

Încă o masă rotundă pentru Someș. DEZBATERE publică cu Boc, Primăria Florești sau Compania de Apă

Instituțiile responsabile pentru salubritatea Someșului și membrii societății civile se întâlnesc din nou.

"Echipa Someș Delivery are plăcerea să vă invite la cea de-a doua dezbatere "Un Someș mai curat", alături de instituțiile responsabile pentru salubritatea Someșului și de membrii societății civile, pentru a discuta măsurile care au fost luate în ultimele trei luni. Evenimentul va avea loc marți, 29 octombrie, de la ora 16:00, la Cinematograf Arta.

La dezbatere au fost invitate, din nou, următoarele instituții: Primăria Cluj-Napoca, Primaria Florești, Garda de Mediu Cluj-Napoca, Compania de Apă Someş, Agenția Națională Pentru Protecția Mediului, Hidroelectrica, Consiliul Județean, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa", transmit organizatorii. 

Concluziile dezbaterii pentru un “Un Someș mai curat!”

Joi, 25 iulie, a avut loc dezbaterea pentru “Un Someș mai curat” la Casa Tranzit, ca un prim pas de a aduce instituțiile responsabile cu ecologizarea Someșului la aceeași masă. Până la dezbatere și în continuarea acesteia, se derulează campania de strângere de semnături inițiată de organizatorii Someș Delivery pentru luarea de măsuri urgente și pe termen lung în vederea salubrizării și menținerii curățeniei Someșului și a malurilor sale.

Dezbaterea a avut două părți principale: prima, în care s-a discutat despre viziunea și statusul instituțiilor vizate în problema Someșului, iar în a doua parte s-a pus accentul pe soluții și pe planificarea pașilor următori, parte la care au intervenit cu întrebări și exemple mai mulți cetățeni.

Reprezentantul Primăriei Florești, Mihai Petean, a luat primul cuvântul și a apreciat că în două luni malurile pot fi curățate, după care trebuie organizate campanii de informare pentru ca oamenii să nu mai arunce deșeuri în zone neautorizate.

“Până acum administrația floreșteană s-a axat pe altă zonă față de cea în discuție, unde a fost o situație similară. Legat de zona despre care vorbim, aici s-a încercat. Acolo trăiește o anumită categorie de populație, li s-au dat amenzi pe care le rup în față.

Pârghiile prin care ei să plătească nu sunt în mâna Primăriei. Primarul Șulea a cerut o rectificare bugetară pentru curățarea Someșului și suntem în discuție cu Apele Române, pentru a ne ajuta cu utilaje performante și controlul debitului. Ce facem după ce am făcut lună și bec?”

Boc a fost întrebat cum se raportează primăria la problemă și cum a colaborat până acum cu celelalte instituții cu roluri în igienizarea Someșului. “Despre planul autorităților locale, pot să vă spun că Apele Române au achiziționat un utilaj special care curăță malurile Someșului, din banii lor. Râul este responsabilitatea Apelor Române, malurile sunt ale primăriei.

Pentru noi a fost un efort de câțiva ani să curățăm rampele clandestine, să curățăm malurile Someșului. Parteneriatul cu sectorul privat este esențial. Implicarea și sprijinul lor sunt esențiale pentru contractarea unei buldozer, pentru un utilaj, pentru cei care nu au resursele necesare”.

Locuitor al Floreștiului: “Pârâul Nadăș este la fel de poluat; am făcut o sesizare și răspunsul neoficial a fost că la ultima igienizare, Poliția Locală a amendat Apele Române pentru gunoiul scos pe maluri. Emil Boc a intervenit și a spus că nu e în competența primăriei și nu există un conflict între cele două instituții”.

Geta Ungureanu, cetățean Florești: “Se aruncă din căruțe, camioane constant și pe luciul apei, și în apropiere; primăria ar trebui să folosească un sistem de supraveghere. A fost efectuat un sondaj prin care am aflat că 63% nu știu unde să arunce deșeurile voluminoase, 73% ar vrea să colecteze selectiv dar nu știu cum, iar doar 23% fac asta deja. Se pot face campanii de conștientizare și de promovare”.

Deputatul PSD Horia Nasra a semnalat: “Nu cred că societatea civilă trebuia să găsească acest dezastru, ci instituțiile trebuiau să o facă. Asociația de dezvoltare intercomunitară pentru zona metropolitană, unde în afară de municipiul Cluj-Napoca mai sunt și alte comune din jur partenere, poate fi un punct de pornire. Nu aș vrea să cadă toată responsabilitatea pe primarul Horia Șulea, ci cum să se întâlnească toți primarii și să rezolve această problemă - a tuturor localităților pe unde trece Someșul”.

Emil Boc e răspuns la intervenția anterioară: “Noi aici ne-am făcut planul pentru Cluj, Florești, Apahida, Baciu și Gilău, împreună cu Apele Române - cum putem să prevenim poluarea apei. În sus este o problemă de respectare a legii. Dacă sistemul de salubrizare ar funcționa, dacă legea e un numitor comun, se va diminua considerabil gunoiul”.

Moderatorul Istvan Szakats a intervenit cu următoarea observație: “Eu văd un efort comun, mulți actori implicați și pe termen lung asta înseamnă planificare anuală; trebuie să existe un plan organizat. Nu poți organiza tot numai cu directori, trebuie să fie prezentă și societatea civilă, iar rolul ONG-urilor nu este doar de a organiza campanii, ci de a fi un poll de consultare pentru lucruri care scapă administrației”.

Un alt locuitor al comunei a atras atenția asupra faptului că o multe deșeuri vin din construcții, iar cum în Florești au loc permanent astfel de acțiuni. Înseamnă că acei constructori nu au mijloacele necesare aruncării molozului și a materialelor reziduale și apelează la persoane neautorizate care le aruncă în râu.

George Trif (USR) a pus accentul pe grupurile de inițiativă care se pot constitui în rândurile societății civile. “Ar trebui să activăm cât mai multe comunități care să monitorizeze ce se întâmplă pe malurile Someșului”.

Tobias Pasăre (Demos): “Auzim de foarte multe ori de persoane vinovate și apar în discurs cele asistate social, cele de etnie romă. Cine e responsabil pentru a administra, sancționa, monitoriza o zonă? Acesta e inputul meu la discuție: să identificăm responsabilii”.

Marius Moga (coordonator Someș Delivery): “Această responsabilitate poate fi asumată și făcută publică, pentru că e un bun comun, pentru că e o situație în care ne regăsim cu toții (cetățeni și administrație), în care suntem implicați toți. Suntem noi, cei care activăm malurile prin Someș Delivery, sunt cei care fac cercetări personale, primăria dă amenzi, strânge gunoiul. Se pare că nu e suficient; râul nu e vizibil mai curat, trebuie să găsim măsuri prin care să curățăm mai mult și mai repede și prin care să blocăm viitoare acumulări de acest gen. Mă pot implica în nume personal, acest lucru îl poate face orice instituție”.

Adriana Măgerușan (Someș Delivery) a condus discuția către câteva concluzii: “Aș vrea foarte mult să nu plecăm de la dezbaterea aceasta fără o concluzie sau o direcție. Toată lumea e de acord că avem o problemă. Constatăm că există pârghii de colaborare între instituții, dar e nevoie de o acțiune la nivelul întregului bazin. Putem să facem o astfel de umbrelă din care cetățenii și ceilalți actori să facă parte?”

Răspunsul lui Emil Boc: “Juridic nu există. Noi prin polițiile locale putem controla și amenda, Garda de Mediu poate face la rândul ei asta în păduri. Informal am făcut asta când ne-am întâlnit pentru a găsi soluții, cum ar fi digurile din Cluj care să adune gunoiul și să îl strângem pe cheltuiala clujenilor, chiar dacă vine din amonte. Să facă și Primăria Gilău același lucru și să mergem în amonte, unde nu există resurse financiare.”

Radu Mititean (avocat): “O structură cu forță directă executivă nu există, dar una de colaborare avem: Comitetul de Bazin prevăzut de legea apelor, o structură sabotată și nefuncțională, raportat la scopul ei real pentru că nu a existat niciodată voință politică. Ar trebui să vedem cum s-au sabotat alegerile acolo, cum nu s-a discutat niciodată o problemă fierbinte, ci era o chestie festivistă. Iar când erau ședințe de comitet se făceau așa încât să nu fie publice, când ar fi trebuit să fie plin acolo de clujeni și floreșteni”.

Szakats Istvan: “Mă alătur Adrianei care spunea că nu ar trebui să plecăm de aici fără să avem un plan. Mă alătur lui Mititean care spunea de Comitetul de Bazin. OK, poate nu e nevoie să îl recreăm, dar avem Consiliul Apei, Consiliul Someșului prevăzut în strategia de capitală culturală. Mă alătur domnului primar care spunea de importanța colaborării cu societatea civilă. Cum continuăm, domnule primar?”

Emil Boc: “Fiecare să ne facem datoria prin lege. Am obligația, ca primar, să curăț Someșul pe cei 16 km; fac asta cum știu eu mai bine și dacă nu pot, cer ajutorul din mediul privat. Doi la mână, să aplic prevederile legale cu ce înseamnă containere. Trei, colaborare instituțională. Nimeni nu își imaginează că poate face ceva fără să colaboreze. Noi nu putem curăța albia fără Apele Române.

Da, este acest consiliu, îl vom formaliza cu forță consultativă și vedem dacă de acolo trebuie să mai facă parte și altcineva. Astăzi creați presiunea cetățeanului ca instituțiile să își facă datoria. Asta cred că funcționează: respectarea legii, sancționarea. Peste trei luni, invitați-ne aici să ne întrebați ce am făcut din ceea ce am vorbit aici. E în atribuția noastră de serviciu să colaborăm”. 

Dezbaterea s-a încheiat cu Ștefan Goia, director administrativ Primăria Florești: “De doi ani de când activez aici m-am gândit la cauze: dacă aceste deșeuri s-au adunat aici în decurs de 25-26 de ani înseamnă că sunt niște cauze. Prima pe care am identificat-o este comunitatea de romi, cauzată de problemele lor sociale.

Ca să fim corecți, și acei oameni trebuie să trăiască din ceva. Profită de faptul că firmele de salubritate nu duc deșeurile din construcții și se deplasează pe drumuri pe unde Poliția Locală nu se poate deplasa, acolo unde se aruncă deșeuri. Asta este propunerea mea: haideți să lucrăm la cauze, nu la efecte. Soluția este să discutăm cu cei din comunitate și că aruncatul gunoaielor pe jos nu e o soluție”.

La dezbatere au participat primarul Clujului, Emil Boc; Mihai Petean, consilier al primarului din Florești; Ștefan Goia, director administrativ Primăria Florești; Lucian Croitoru, Maria Balică (Compania de Apă Someș), Ioana Diaconescu (Administrația Bazinală Someș Tisa), Ioana Hurezanu (Inspecția Apelor Cluj), Andrei Cherecheș (Apele Române), Agenția de Mediu, reprezentanți USR Cluj și Florești, reprezentanți Demos, deputatul PSD Gabriel - Horia Nasra, avocatul Radu Mititean, reprezentanți ai presei, cetățeni din Cluj-Napoca și din Florești. Au moderat discuția Flaviu Petean (consultant de mediu) și Istvan Szakats (activist).

Șulea se laudă cu igienizarea Someșului, după ce a mai "pușcat" o amendă de 35.000 lei

Amimtim că, în septembrie, primarul Floreștiului se grăbea să anunțe igienizarea malurilor Someșului, însă acțiunea vinea după ce administrația a fost din nou amendată de  Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa cu suma de 35.000 lei. Este a treia sancțiune contravențională aplicată în decursul acestui an, după un avertisment și o amendă de 75.000 de lei.

În iulie, câțiva oameni obișnuiți au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de circa 25 de ani. Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2018 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, și la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate

Comenteaza