Încă o încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci. Licitația, lansată a patra oară

Încă o încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci. Licitația, lansată a patra oară

Consiliul Județean (CJ) Cluj a relansat licitația pentru restaurarea și conservarea monumentului istoric Banffy din satul Răscruci, după ce în primele trei rânduri nu a fost depusă nicio ofertă.

Criteriul de atribuire este reprezentat de raportul calitate -preț, ponderea alocată factorului preț fiind de 60%, iar cea care va reveni factorului tehnic, de 40%. Ofertele pot fi depuse până în 16 decembrie 2019. 

Lucrările, estimate inițial la 13,4 milioane de lei (fără TVA), au ajuns la valoarea de 22 milioane de lei, investiție finanțată din fonduri europene. 

Durata intervențiilor pentru reabilitarea castelului și parcului - monument istoric din Răscruci este de maxim 24 de luni, termen ce va curge din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Contractul presupune atât restaurarea imobilului Castel Banffy, cât și a parcului monument, lucrările urmând a fi realizate de specialiști și experți atestați, conform nr. legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Centru cultural şi parc 

Potrivit documentațiilor tehnice, este prevăzut ca din zona parterului să se facă distribuirea vizitatorilor și utilizatorilor către nivelurile superioare și inferioare, respectiv către funcțiunile principale culturale și biroul administrativ amplasat la acest nivel.

Etajul va constitui zona centrului cultural, aici urmând a fi amenajată o bibliotecă/ mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, grupuri sanitare, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii, precum și circulațiile aferente acestor funcțiuni.

Subsolul va reprezenta zona de expoziții, aici urmând să se amenajeze un spațiu expozițional. Din zona de expoziții se va realiza accesul pe terasa dinspre parcul ce va fi amenajat la cota terenului natural. Pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curățat și taluzat, cu o insulă în mijloc. 

Obiectele arhitecturale restaurate și  care se vor regăsi în parc sunt pontonul, pasarela peste canal, poduri peste șanț, pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Prin intermediul proiectului vor fi restaurate și consolidate alte două imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Investiţie din fonduri europene 

Județul Cluj, prin Consiliul Județean, este beneficiarul proiectului european ,,Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida", finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020.

Inițial, investiţia era estimată la suma de 20,1 milioane de lei (taxa pe valoarea adăugată inclusă), din care finanţarea nerambursabilă era de 19 milioane, iar contribuţia judeţului, de 393.802 de lei.

Reședință de vară a familiei Banffy

Castelul din Răscruci, al cărui domeniu se întinde pe 4,5 ha, a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy.

Este înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat drept unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență este salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Banffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția "Salus intratibus pax exeuntibus".

O altă piesă interesantă ca valoare artistică în încăpere este soba din teracotă verde. Se pare că aceasta ar fi fost realizată după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Josef. Pe cele trei laturi din partea superioară ale sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Opusztaszer. Cele trei scene în relief de deasupra brâului imortalizează pierderea bătăliei din 1526 de la Mohacs.

Comenteaza