Impozite cu 16% mai mari şi la Cluj-Napoca. De marţi se încasează

Impozite cu 16% mai mari şi la Cluj-Napoca. De marţi se încasează
Consilierii locali au votat, ieri, majorarea impozitelor locale pe clădiri şi terenuri cu 16%. Înainte de a se pronunţa pentru, consilierii au mai votat pentru sesizarea avocatului poporului pentru a ataca ultima ordonanţă a Guvernului Ponta pe motiv de neconstituţionalitate.

Clujenii vor plăti impozite pe clădiri şi terenuri cu 16% mai mari ca cele de anul trecut. Cine şi-a plătit deja taxele va achita doar diferenţa. Primarul Emil Boc a anunţat că, începând de marţi, se va da startul încasărilor şi a dat vina pe premierul Victor Ponta pentru situaţie, înainte de şedinţa Consiliului Local, în timpul acesteia, dar şi după. Consilierii USL s-au abţinut de la votul pe tema taxelor şi impozitelor.

Edilul Emil Boc a convocat ieri o conferinţă de presă înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local prin care a anunţat că este nevoit să propună plenului majorarea impozitelor locale cu 16%. Primăria are arierate, chiar dacă nu ale sale, ci încadrate la capitolul acesta de Direcţia de Finanaţe (în valoare de 875.000 de euro, bani de la 38 de asociaţii de locatari care nu s-au virat pe contractele încheiate de Primărie în cadrul programului de reabilitare termică).

În consecinţă, trebuie să respectecte legea. Şi anume, trebuie să majoreze plafonul taxelor, de la 1 februarie, cu 16 % cum cere ordonanţa nr. 8 din 23 ianuarie a Guvernului.

„Vorbim doar de impozitele pe clădiri şi terenuri. Plus amenzile. Taxele locale rămân aceleaşi - cele pe maşini, de parcare, taxa hotelieră. Vom sesiza însă avocatul poporului asupra neconstituţionalităţii ordonanţei Guvernului Ponta care încalcă principiul neretroactivităţii legii prevăzut în Consituţie", a spus Boc.

Zis şi făcut. La şedinţa Consiliul Local programată cu o oră mai târziu, după conferinţa de presă, edilul a adus în atenţia consilierilor locali proiectul de majorare a impozitelor locale cu 16%. Consilierul Adrian Popa a propus transmiterea în numele Consiliului Local a unei petiţii către avocatul poporului prin care să îi ceară să atace ultima ordonanţă a Guvernului Ponta în privinţa taxelor şi impozitelor locale, pe motiv de neconstituţionalitate.

Consilierii PDL şi cei de la USL s-au contract pe tema vinovaţilor şi a intrepretării legii. Boc l-a indicat ca responsabil pe Ponta. Consilierul PDL Ovidiu Turdea a făcut responsabil întreg Guvernul care „se comportă ca o bancă şi cere dobândă de 5,42% pe an autorităţilor locale dacă le plăteşte arieratele". „Se prezintă eronat şi se prezintă minciuni de la Guvern când realitatea este alta", a adăugat consilierul. Consilierii USL i-au amintit primarului că s-a ambiţionat pe tema taxelor şi impozitelor, când era conştient că din 3 ianurie forul local trebuia să respecte Hotărârea nr. 1309 din 27 decembrie care prevede plafonul pentru taxele şi impozitelor locale, actualizat conform Codului Fiscal, cu rata inflaţiei. Mai mult, consilierul USL Claudia Anastase a afirmat că nu poate fi vorba despre încălcare retroactivităţii deoarece ordonanţa prevede majorarea impozitelor de la 1 februarie şi, fiind vorba despre o taxă anuală, acesta se poate calcula fără probleme, de la data majorării, direct proporţional cu timpul rămas pentru plată.

Anastase a mai atras atenţia primarului că, în momentul în care a decis să pornească contrele cu premierul Ponta nu şi-a făcut calculele asupra situaţiei de la nivelul Primăriei şi s-a trezit că, de fapt, are datorii.

După minute în şir şi intervenţii pe subiect, preşedinele de şedinţă, consilierul Csoma Botond a supus la vot propunerea lui Arian Popa. USL a cerut amânarea discuţiei. Preşedintele de şedinţă a replicat că aşa trebuie procedat, să se supună la vot transmiterea petiţiei. Aşa s-a şi intâmplat, propunerea a fost agrată de consilierii PDL şi UDMR. Grupul USL n-a participat la vot. În cazul proiectului de majorare a taxelor, acesta a fost votat tot de PDL şi de UDMR (14 voturi) şi a fost adoptat. Grupul USL s-a abţinut, gest clasificat ca unul de ipocrizie de primar. Liderul de grup, Claudia Anastase, a replicat că „nu îşi revine" din modul în care colegii care deţin majoritatea în Consiliul Local au votat să respecte o lege pe care, de fapt, o consideră neconstituţională.

Liderul de grup de la PDL, consilierul Radu Moisin, a explicat votul. „Curtea de Conturi ne-ar fi imputat dacă nu respectam litera legii şi ne punea să dăm banii neîncasaţi din propriul buzunar, dacă nu majoram taxele. Dacă ordonanţa e declarată neconstituţională, ne întoarcem. Acesta este jocul de ping pong practicat de guvernul Ponta, nu noi am ales", a spus Moisin.

„O zi-două le va trebui colegilor de la taxe şi impozite să facă calculele, în aşa fel încât cei care au plătit deja impozitele să ştie cât mai au de achitat. De marţi, se vor încasa la ghişee taxe pe clădiri şi terenuri indexate cu 16%", a declarat primarul la finalul şedinţei.

 

 

Comenteaza