Idei pentru Cluj. O nouă pietonală turistică şi promenadă pe mal de apă

Idei pentru Cluj. O nouă pietonală turistică şi promenadă pe mal de apă
Clujenii continuă să vină cu propuneri de proiecte în cadrul prgrogramului de Bugetare participativă derulat de Primăria Cluj-Napoca şi care însumează fonduri de 2 milioane de euro, în special în ceea ce priveşte potenţialul turistic sau cel del petrecere al timpului liber.

Strada în oglindă - 150.000 euro

Rareş Oarga propune fructificarea potențialului turistic al Străzii Iuliu Maniu, cunoscută ca și strada "în oglindă", realizată în jurul anului 1900. "Astfel este necesară pietonalizarea (sau regim pietonal în weekend) acesteia pentru o distanță de 100 de m (cu un studiu + soluție de trafic în prealabil) pentru a scoate în evidență potențialul arhitectural și istoric al acesteia. De asemenea, propun o îmbinare cu latura mistică / fantastică a ideei de oglindă, astfel încât să rezulte un obiectiv turistic țintit spre toate grupele de vârstă (copii până la adulți) și spre toate afinitățile potențialilor turiști (de la iubitori de istorie și artă până la iubitori de fantastic). O astfel de abordare ar putea face trecerea de la istoria străzii la viitorul acesteia (ar fi interesantă și introducerea de elemente high-tech în materie de oglinzi/proiectare de tip video mapping/panouri turistice high-end etc). În continuare ar fi necesară organizarea unui concurs de soluții (asemănător Turnul Pompierilor) care să aibă o abordare holistică și să propună ca și temă combinată". 

Canalul Morii - Zona Parcul Rozelor: Spaţiu pietonal şi de grădinărit - 150.000 euro 

Zona Canalului Morii, situată între cartierele Mănăștur și Grigorescu, este una insuficient exploatată și lăsată în paragină, este de părere Ioana Elena Rus, care vine şi cu o soluţie salvatoare: amenajarea de alei pietonale şi pentru biciclişti, dar şi de spaţii administrate ad-hoc de cetățeni.

"Dorim amenajarea ambelor maluri astfel încât acestea să ofere refugii de odihnă într-un cadru retras de la aglomerația urbană. Propunem regularizarea cursului de apă și montarea a două pasarele pietonale între cele două maluri pentru a permite accesul facil pe latura de sud, unde propunem amenajarea de spații cu mobilier urban. Totodată, zona are câteva grădini amenajate ad-hoc și dorim deschiderea lor atât pentru a facilita crearea de spații noi de promenadă care să lege spațiul dintre cele două maluri ale râului cât și pentru a încuraja întreținerea unor grădini urbane, la care își pot aduce contribuția toți pasionații de grădinărit. Este necesar ca traseele amenajate să permită tranzitul atât pentru cicliști și pietoni, cât și pentru persoanele cu dizabilități, întrucât zona este atât una de tranzit, fiind una dintre puținele legături între cele două cartiere, cât și una de relaxare conexă Parcului Rozelor". 

Piste de biciclete pe malul Someşului, până în Floreşti sau Gilău - 100.000 euro 

Marcel Giurgea vine cu un proiect inspirat din Timişora: "Propun amenajarea unei piste de biciclete, alergare și trotuar spre Florești sau chiar Gilău, de-a lungul râului, în continuarea pistei de la Sala Sporturilor. Este important ca aceasta sa nu fie amenajată în imediata vecinătate a DN1, ci pe lângă râu, pe digul râului ( prin spatele Muzeului Apei). S-ar putea amenaja de-a lungul ei locuri de popas, chiar mici restaurante cu terase sau alte facilități. Timișoara are așa ceva de-a lungul canalului Bega, până la granița cu Serbia". 

Proiectele clujenilor pot fi depuse până în 20 august 2017, iar cele care obțin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu 2018. Este primul proces de bugetare participativă online din România, prin care municipalitatea urmărește implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele orașului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au cel puțin 18 ani.

Comenteaza