Idei pentru Cluj. Noi străzi ciclo-pietonale

Idei pentru Cluj. Noi străzi ciclo-pietonale
Latura vestică a Pieţei Unirii a devenit pietonală începând cu luna mai a acestui an, pe viitor municipalitatea are în plan să închidă şi traficului rutier şi strada Kogălniceanu. Clujenii au şi alte propuneri în acest sens.

Napoca - Eroilor. Buget estimativ: 100.000 euro

''Propun ca strada Napoca şi strada Eroilor să fie închise şi transformate în zonă pietonală. Traficul deviat pe Avram Iancu, care devine sens unic. Odată cu aceste străzi vor fi închise şi Universităţii, străduţele adiacente şi latura estică a Pieţei Unirii. Se poate merge mai departe şi sub aceste străzi să fie amenajată parcare publică cu plată: 3 lei/30 min", propune Adrian Tudor în cadrul programului de Bugetare participativă derulat de municipalitate şi care însumează fonduri de 2 milioane de euro. Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu 2018. 

Hermann Oberth - Bolyai Janos. Buget estimativ: 30.000 euro 

Şi George Muntean consideră că străzile Hermann Oberth şi Bolyai Janos ar putea să fie străzi pietonale, dotate cu pistă de biciclete pe mijloc (în loc de carosabil) şi cu trotuare pe laterale. "Practic de vizavi de Sora şi până pe Avram Iancu se poate realiza această bretea ciclo pietonală. Explicaţii: 1. evacuarea maşinilor şi a haosului de pe Bolyai Janos (în faţa Academiei de Muzică). 2. tot pe Bolyai Janos, la intrarea de pe 21 Dec. 1989, e \"India Style\", pietonii circulând practic printre maşini. 3. se pot uni astfel cele 3 piste de biciclete (cele mai importante din oraş) de pe Avram Iancu, Eroilor şi 21 Dec. 4. În timpul anului şcolar,  pe Hermann Oberth este plin de copii care ies de la şcoală. E absurd să circule maşini printre ei. Pentru realizarea proiectului, cred ca e oportună schimbarea sensului auto pe strada Emanuel de Martonne", punctează clujeanul. 

Aşa cum aminteam la începutul articolului, o parte din propunerile clujenilor ar putea deveni realitate. Municipalitatea clujeană şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) lucrează deja la tema pentr concursul de soluţii ce prevede pietonalizarea totală sau parţială a străzii Mihail Kogălniceanu şi a piaţetei Universităţii, cea de la strada Universităţii, unde acum există doar o parcare. În cadrul temei, primăria doreşte să impună neapărat o alee.

 

Comenteaza