Idei pentru Cluj în 2021. Spălătorie de biciclete, acoperișuri verzi şi indoor bike-skatepark

Idei pentru Cluj în 2021. Spălătorie de biciclete, acoperișuri verzi şi indoor bike-skatepark

Clujenii au început să vină cu propuneri de proiecte în cadrul programului de Bugetare participativă 2021. Termenul limită de înscriere a ideilor pentru Cluj-Napoca este 18 iulie. 

Iată o parte dintre propunerile înaintate de clujeni pentru oraș, în cele trei săptămâni de la deschiderea programului:

MODERNIZARE STRADA SI TROTUARE CÂMPUL PÂINII - 100.000 euro

"Exista in zona mai multe blocuri noi cu familii tinere si copii iar existenta trotuarelor si modernizarea strazii este necesara. Strada este intr-o stare proasta. Trotuarele sunt roase, cu lipsa borduri, aproape imposibil de circulat pe ele, mai ales pentru mamici cu carucioare. Zona este una destul de intens circulata, iar modernizarea ei este necesara".

MODERNIZAREA STRAZII IOAN IACOB - 10.000 euro

"Mobilitatea locuitorilor din aceasta zona. Posibilitatea utilizarii acestei strazi si in conditii meteo neprielnice. Strada Ioan Iacob leaga strada Uliului de Aleea Bucura si este o strada de pamant unde localnicii au facut dupa posibilitati trepte in partea inferioara a strazii".

SPALATORIE BICICLETA IESIRE DIN PADURE – FAGET - 70.000 euro

"Lipseste o spalatorie de biciclete in Cluj si consider ca este utila pentru persoanele care ies sa pedaleze prin faget/feleacu. Deseori este noroi prin padure si aceasta spalatorie ar ajuta la intretinerea si curatarea acestora.
Primaria poate sa puna o taxa de 5 lei pe 10 minute de folosire a apei". AMPLASAMENTUL PROIECTULUI - Zona Strada Fagetului la intersectie cu Drumul Sfantul Ion.

UMBRIREA ARTIFICIALA A LOCURILOR DE JOACA - 100.000

"Parintii si copii ar putea utiliza locurile de joaca publice si pe timpul verii in perioada 11:00-17:00". AMPLASAMENTUL PROIECTULUI - Toate locurile de joaca publice din Cluj Napoca.

ACOPERISUL VERDE - 130 euro

"Pentru ca ... oxigen. Acoperisurile din Cluj sunt un spatiu nefolosit, care degaja vara chiar si pana la 80 grade Celsius", explică ideea persoana care a depus proiectul. AMPLASAMENTUL PROIECTULUI Cladirile din Cluj, unde acoperisul este o suprafata plana, cladiri noi sau vechi.

SPAȚIU (SPAȚII) DE JOACĂ CARTIERUL BORHANCI - 100.000

"Cartierul Borhanci e unul tot mai popular, din ce în ce mai mulți tineri se stabilesc aici și numărul copiilor e în continuă creștere. Este o lipsă desăvârșită de spații publice de joacă bine amenajate și întreținute, unde copii pot socializa și se pot bucura de vremea bună și aerul curat". AMPLASAMENTUL PROIECTULUI Sunt mai multe zone libere, neîntreținute în cartier. De exemplu str. Recoltei, colț cu str. Borhanciului sau str. Nordului colț cu Romul Ladea.

PISTE DE BICICLETE PE BULEVARDUL NICOLAE TITULESCU - 10.000 euro

"In 2017 a fost votat ca proiect castigator marcarea de piste de biciclete dedicate, separate de trafic (nu cu bus si taxi) pe ambele sensuri de mers pe bulevardul Nicolae Titulescu (https://bugetareparticipativa.ro/proiecte/piste-biciclete-observatorului-si-nicolae-titulescu/). Acest proiect nu a fost implementat niciodata cu toate ca e marcata ca realizat, ba mai mult, trotuarele unde s-a propus si s-a votat amenajarea acestor piste de biciclete s-au umplut cu masini parcate cu acceptul tacit al autoritatilor.
Scopul acestui nou proiect este eliberarea trotuarelor de masini parcate si amenajarea unor piste de biciclete sigure pe Bulevardul Nicolae Titulescu". DE CE AR TREBUI SPRIJINIT/IMPLEMENTAT PROIECTUL "Siguranta in trafic, mai mult spatiu pentru transportul alternativ si pietonal". AMPLASAMENTUL PROIECTULUI Bulevardul Nicolae Titulescu.

PATINOAR PE LACUL CHIOS - 8.000 euro

"Miscarea in aer liber intr-un spatiu generos si un peisaj frumos. Generatiile actuale ar redescoperi modul de distractie al generatiilor trecute". 

Proiectele depuse pot fi consultate AICI.

Clujenii pot depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii - Alei, trotuare şi zone pietonale - Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei - Spații verzi și locuri de joacă -  Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.) - Infrastructură educațională și culturală - Oraşul digital.

Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 150.000 euro (TVA inclus). Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada 7 iunie - 18 iulie, cu sprijinul Primăriei. La Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi din perioada de depunere (de luni până duminică), între orele 10:00 - 18:00, funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte pe platformă și vor oferi informațiile necesare.

Calendarul procesului Bugetare participativă online 2021:

7 iunie - 18 iulie - depunerea proiectelor
19 iulie - 12 septembrie - analiza proiectelor
13 septembrie - 17 octombrie - vot pe domenii
18 - 24 octombrie - validare vot pe domenii
25 octombrie - 28 noiembrie - vot final
29 noiembrie - 5 decembrie - validare vot final
6 decembrie - afişare rezultate finale

 

 

 

Comenteaza