Hotelul monstruos din centrul Clujul, avizat de la Bucureşti. Boc: "S-a trecut peste Cluj conform prevederilor legale prin decizia Comisiei Naționale"

Hotelul monstruos din centrul Clujul, avizat de la Bucureşti. Boc: "S-a trecut peste Cluj conform prevederilor legale prin decizia Comisiei Naționale"

Hotelul monstruos de pe Avram Iancu a primit undă verde la Bucureşti, conform discuţiei din Ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a teritoriului și Urbanism de marţi, 16 februarie 2021. În ultimele zile, a ajuns de râsul internetului, fiind subiectul multor meme-uri.

Potrivit arhitectului șef al municipiului, autoritățile locale au dat aviz negativ acestui proiect, însă aprobările au venit de la București.

Discuția din cadrul ședinței:

  • Emil Boc: De ce a fost nevoie să se ducă la Comisia Națională de Monumente?
  • Arhitect șef: Amplasamentul este în zona centrală, protejată. Legea prevede că pentru intervenția în această zonă este nevoie de avizul Comisie Naționale de Monumente
  • Emil Boc: De ce nu s-a dat aviz la comisa locală de monumente?
  • Arhitect șef: Comisia locală n-a avizat nici faza PUZ și nici fazele ulterioare, din cauză că nu corespundea din punct de vedere estetic
  • Emil Boc: Clujul a dat aviz negativ acestui proiect. S-a trecut peste Cluj conform prevederilor legale prin decizia Comisiei Naționale de la București. E clar acest lucru?
  • Arhitect șef: Da.
  • Emil Boc: Fără acceptul de la București proiectul nu trecea mai departe, nu îndeplinea condițiile legale și ar trebui să dați numele celor de la București care au semnat acest aviz.

Conform unui articol ZIUA DE CLUJ de anul trecut, Hotelul de 4* dispuse de un regim de înălțime 2S+D+P+2E+2M. Proiectul, evaluat la peste 5,2 milioane lei, se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.600 mp. Va fi cea dintâi unitate hotelieră locală din lanțul internațional Marriott, cu 100 de camere. 

Povestea este însă mult mai veche...

Prima grădină botanică a Clujului rămâne doar în fotografiile vechi. Arbori valoroşi, bătrâni şi rari, au fost raşi de pe faţa pământului. Zidul vechi al cetăţii este ascuns, iar Casa Călăului a fost demolată. 

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în 5 octombrie 2015, autorizaţia de construire pentru controversatul hotel de pe str. Avram Iancu, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, unitate hotelieră în valoare de 8 milioane de euro, oferită ulterior cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.Zona a devenit un şantier în 2018. 

Primele informaţii despre acest proiect au apărut în 2009, atunci când beneficiarii Dumitru şi Rafila Rodean propuneau arhitecţilor de la societatea Transform un ansamblu multifuncţional cu hotel şi sală polivalentă. Proiectul iniţial a fost respins, însă consilierii locali au aprobat în mai 2010 un hotel de patru etaje, pe o suprafaţă de 2.658 mp.

În iulie 2010, forul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu nr. 19-25: la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului (care a ars între timp), la nr. 21-23 se afla clădirea fostei familii nobiliare Bethlen, iar pe amplasamentul viitorul hotel s-a aflat prima Grădină Botanică a oraşului, unde există arborii seculari de care vorbesc locatarii de pe str. Kogălniceanu.

Având în vedere aceste aspecte, aleşii locali au avut un moment de cumpănă în ceea ce priveşte aprobarea proiectului hotelier, însă în septembrie 2013 au dat avizul de urbanism pentru "construirea unui imobil cu funcţiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente", chiar dacă nu aveau şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj.

Decizia a dus la un adevărat scandal în vara lui 2014, atunci când a început demolarea clădirii de pe Avram Iancu nr. 25, propusă spre clasificare ca monument istoric cu doar câteva zile înainte. Se pare că Rodean obţinuse undă verde de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Restul este istorie...

Comenteaza