Hidrocentrale de mici dimensiuni pe Someş

Hidrocentrale de mici dimensiuni pe Someş
Localitatea Vad din judeţul Cluj ar putea fi prinsă într-un proiect de investiţie, alături de alte şapte localităţi din judeţul Sălaj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spune că firma italiană PVB Power, intenţionează să creeze o serie de hidrocentrale în România, de dimensiuni mici, după modelul celor create în Bulgaria, pe râul Iskur. În acest sens, Uioreanu a menţionat că se va duce în Bulgaria, pentru a afla mai multe detalii despre planul de investiţie al companiei.

Investiţia pe care firma italiană PVB Power intenţionează să o realizeze în România implică realizarea unor turbine pe râul Someş, care să genereze energie. Acesta a fost evaluată la peste 45 de milioane de euro. "Este vorba despre o hidrocentrală de mici dimensiuni, după modelul celor pe care firma italiană le-a realizat şi în Bulgaria. Proiectul din România vizează şapte localităţi din judeţul Sălaj, precum şi localitatea Vad din judeţul Cluj", a afirmat liderul administraţiei judeţene Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a spus că cel mai probabil, ar urma să se încheie un parteneriat între investitor şi cele două administraţii judeţene. "Având în vedere că se impune să facem exproprieri, este evident că investitorul va avea nevoie să intre într-un parteneriat cu autorităţile publice. Sălajul va avea mult de câşigat pentru că cele şapte localităţi implicate în proiect ar urma să beneficieze inclusiv de energie. Dar mai multe date voi afla după ce mă voi întâlni cu reprezentanţii companiei italiene", a spus Uioreanu.

Peste două zile, acesta va pleca în Bulgaria, pentru a vedea una dintre hidrocentralele realizate de această firmă lângă râul Iskur. Potrivit presei centrale, divizia bulgară a companiei italiene PVB Power are în plan să investească în România 250 de milioane de euro în şapte hidrocentrale. Una dintre acestea ar viza zona Sălaj - Cluj, fiind evaluată la peste 45 de milioane de euro.

 

 

Comenteaza