Haosul de la polivalentă mai prinde două anotimpuri: licitaţie reluată, şantier în conservare

Haosul de la polivalentă mai prinde două anotimpuri: licitaţie reluată, şantier în conservare
Poveste din jurul Sălii Polivalente se încâlceşte şi mai mult, după ce primăria a decis să relanseze o licitaţie pentru un obiectiv deja executat în proporţie de peste 60%.

Cele trei oferte depuse iniţial la lansarea procedurii au căzut ca neconforme una după alta: Dafora a fost descalificată la prima evaluare, instanţa a anulat propunerea CON-A din cauza nerespectării caietului de sarcini, iar acum singura soluţie rămasă în picioare (ACI Cluj) s-a transformat din „conformă" în „neconformă" în urma analizei unui expert plătit chiar de primăria care se află în conflict cu constructurii clujeni. Primăria a anulat licitaţia pentru amenjarea sălii polivalente. Pentru restul lucrării se va organiza o nouă licitaţie, după proiectul CON-A. Până atunci şantierul va intra în consevare.

Administraţia clujeană a refuzat să dea şantierul de la sala polivalentă asocierii ACI, SC Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi Das Engineering care aveau o decizie favorabilă a instanţei în acest sens. Primăria a comanadat o expertiză care a desfiinţat oferta ACI după ce asocierea a făcut acelaşi lucru prin instanţă cu oferta CON-A, Plan 3I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş, iar comisia de licitaţie a decis anularea procedurii. Capii celor două asocieri îşi dac planul de bătaie în relaţia cu administraţia locală.

Primarul Emil Boc a declarat, ieri, că expertul angajat de primăriei (Expert Achiziţii Publice Iaşi) şi plătit din bugetul local cu 45.000 de lei a prezentat un raport conform căruia oferta consorţiului condus de ACI este neconformă. "Ca o consecinţă, primăria a decis anularea procedurii, având o decizie a instanţelor prin care oferta consorţiului reprezentat de CON-A a fost declarată neconformă. De aci decurg următorii paşi: rezilierea constractului cu CON-A, conservarea lucrărilor realizate din perspectiva iernii, organizarea unei noi licitaţii în primăvara anului următor. Cel mai târziu la finalul anului următor vrem să finalizăm sala polivalentă", a declarat ieri Boc în cadrul unei conferinţe de presă.

Decizia comisiei de licitaţie este o premieră, având în vedere că aceeaşi comisie a acceptat ofertele CON-A şi ACI, le-a evaluat şi a atribuit contractul către prima dintre cele două consorţii. Boc nu consideră că şefii compartimentelor de specialitate care fac parte din comisia de licitaţie (directorul tehnic Virgil Poruţiu, şeful pe achiziţii, Lucia Lupea, şeful de la urbanism, Corina Ciuban) au vreo responsabilitate având în vedere că au luat decizii diferite privind aceeaşi licitaţie. Nici nu a pus la îndoială profesionalismul acestora. În schimb a subliniat că şi instanţa a luat o decizie în premieră în România prin care a declarat neconformă o ofertă a unei societăţi care construia deja sala polivalentă, în urma unei expertize, aşa că şi primăria a comandat o expertiză la celaşi nivel care a relevat că şi cealaltă ofertă de la licitaţie este neconformă. "Soluţia pentru a nu mai avea astfel de situaţii în cazul licitaţiilor este să organizăm proceduri distrincte, întâi pentru proiectare, iar apoi, pe baza proiectului să facem licitaţia de execuţie. Oricum s-a mers la pachet pentru că au existat foarte multe cazuri, de exemplu la drumuri, când nu s-a pus în operă proiectul pentru că s-a dovedit a fi prost", au mai explicat oficialii primăriei.

Şeful comisiei de licitaţiei, directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu a declarat că printre neconformităţi se numără diferenţe de suprafeţe între partea scrisă a ofertei care respecta cerinţele din caierul de sarcini, în timp ce în partea desenată (pe arhitectură, instalaţii şi rezistenţă) figurau cu totul alte date. Şeful serviciului achiziţii, Lucia Lupea, parte a comisiei, a adăugat că există 19 puncte din oferta ACI care nu corespund cu caietul de sarcini şi a declarat că acestea vor fi prezentate public. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Boc a ţinut să adauge că decizia de anularea a licitaţiei nu are nicio legătură cu cele două firme, pe care le respectă. Noua licitaţie, conform primarului va fi organizată pentru restul lucrărilor, după proiectul CON-A (realizat de partenerii din asociere), în urma unei expertize realizate de administraţia locală va fi făcut un caiet de sarcini. "Noi avem proiectul", a confirmat Poruţiu.

Primăria a achitat societăţii CON-A o sumă de peste 37,7 milioane de lei, din totalul de peste 63,1 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât este valoarea la care s-a contractat Sala Polivalentă. Primăria a încheiat contractul cu societatea CON-A la o valoare de peste 50,9 milioane de lei, fără TVA, în timp ce societatea ACI a ofertat peste 91 de milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea obiectivului.

Conducerea ACI Cluj a menţionat ieri, după decizia administraţiei locale, că aşteaptă scrisoarea prin care primăria să prezinte cele 19 puncte pe care noua expertiză le-a identificat ca neconforme în oferta ACI, după care va fi convocat Consiliul de Administraţie, alături de avocaţii companiei, pentru analiza situaţiei. „În primul rând, vreau să subliniez că acest expert (care a reanalizat oferta ACI - n.red.) a fost plătit de primărie, nu este un expert independent. Nu putem fi de acord cu acest mod de expertizare. Părerea noastră este că primăria nu a acţionat în conformitate cu ce a solicitat instanţa: reluarea procedurii de analizare a ofertelor, în urma căreia noi am fi fost declaraţi câştigători. Nu s-a cerut o altă evaluare. În plus, iniţial oferta ACI a fost declarată conformă, acum s-a stabilit că de fapt e neconformă. E o neconcordanţă aici, această situaţie contravine Ordonanţei 34 (privind achiziţiile publice - n.red.)", a declarat Ioan Aşchilean, preşedintele Consiliului de Administraţie al ACI Cluj. "Nu sunt de acord nici cu declaraţia domnului primar potrivit căreia instanţa ar fi anulat oferta CON-A fiindcă preţul propus a fost prea mic. Au fost peste 87 de puncte neconforme în propunerea CON-A. Problema de fond nu a ţinut de preţ, ci de nerespectarea caietului de sarcini. CON-A a venit cu o soluţie alternativă", a mai amintit Aşchilean.

"Compania CON-A nu a primit oficial decizia Primăriei Cluj-Napoca, drept urmare nu ne putem pronunţa cu privire la acest subiect. În momentul în care vom fi informaţi, conducerea companiei o va analiza şi va acţiona în consecinţă.

În ceea ce priveşte decizia de a participa la viitoarea licitaţie, vom analiza această opţiune în noul context şi conducerea companiei urmează să ia o decizie", a transmis Daniela Ilie, asistent manager CON-A.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

 

Comenteaza