Update GOTO Parking de la Aeroportul Cluj "nu respectă măsurile de securitate privind zonele publice". Mașinile, parcate prea aproape de terminale / Răspunsul firmei

GOTO Parking de la Aeroportul Cluj "nu respectă măsurile de securitate privind zonele publice". Mașinile, parcate prea aproape de terminale / Răspunsul firmei

Concesionarul parcării Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, societatea GOTO Parking SRL nu respectă măsurile de securitate privind zonele publice, au arătat reprezentanții aerogării clujene într-o conferință de presă. 

UPDATE: "Parcarea GOTO Parking respectă toate normele europene de securitate și siguranță aeroportuară. În nici un alt aeroport din România, nici măcar în cel din Brașov, deschis recent, nu este prevăzută o distanță de 30 m față de terminal. Procedura emisă de Aeroportul Cluj este ilegală, un abuz prin care se face concurență neloială și se dorește eliminarea inițiativei private.  GOTO Parking lucrează împreună cu un specialist în securitate și siguranța aeroportuară care a participat la transpunerea normelor europene în normele național'', a declarat Vasile Godîncă-Herlea, administrator GOTO Parking. 

ȘTIRE INIȚIALĂ "În prezent, pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj există un risc major la adresa securității aviației civile, datorat nerespectării distanței minime de 30 de metri între trerminalele aeroportului și parcare autovehiculelor.

Prevederile normativelor internaționale, comunitare și europene NU sunt respectate, parcările pentru autovehicule sunt amplasate la o distanță de sub 15 metri față de Terminalele Aeroportului, existând un risc major la adresa aviației civile. Având în vedere faptul că traficul internațional reprezintă un procent de peste 80% din traficul de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, riscul major de securitate este pentru aviația civilă internațională'', se arată într-o prezentare obținută de ZIUA de CLUJ. 

Conform sursei citate, în anul 2006, la Madrid, un Dispozitiv Exploziv Improvizat (DEI) amplasat într-un vehicul a fost detonat în parcarea Aeroportului. 52 de persoane au fost rănite, iar 2 persoane au decedat. În urma atacului, pagubele materiale au fost însemnate, a rezultat prăbușirea unei parcări cu 5 etaje. De asemenea, pe Aeroportul Aden din Yemen – 9 persoane au fost decedat în urma unui atac cu Dispozitiv Exploziv Improvizat (DEI) amplasat într-un vehicul.

Consiliul Județean a cedat, în 2012, administrarea parcării către firma UTI Facility Management, transformată între timp în Goto Parking. Aceștia aveau în plan o mare investiție, prin care să construiască un hotel și o parcare subterană în apropiere, dar acest lucru nu s-a mai realizat.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, în primăvara accestui an, că se analizează ideea anulării contractului cu firma GOTO Parking, care administrează parcarea privată din fața Aeroportului Internațional Avram Iancu.

Declarațiile liderului forului administrativ județean au pornit de la un proiect de hotărâre prin care cei de la Goto Parking au cerut aprobarea să-și instaleze un post propriu de transformare pentru energia electrică, pe terenul pe care îl au în concesiune de la CJ Cluj.

Directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a precizat faptul că s-au făcut demersuri pentru ca Societatea GOTO Parking să fie obligată în instanță să respecte limita de 30 de metri.

“Am sesizat autoritățile, am prezentat Consiliului Județean, Ministerului Transporturilor și instituțiilor interesate, acest risc. Conform reglementărilor internaționale și naționale, trebuie să fie o distanță minimă la parcarea auto față de terminal. Având în vedere analiza de risc, făcută de Aeroportul din Cluj, am făcut o procedură, iar limita este de 30 de metri. Societatea GOTO Parking SRL, nu dorește să respecte această limită. Este un risc major de securitate pe Aeroportul Cluj.Am făcut demersuri și am solicitat o ordonanță prezidențială, iar această problemă să fie pe rolul instanței, astfel încât să-i obligăm să respecte această cerință”, a spus directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo. 

Societatea Goto Parking are în administrare parcarea de la Aeroportul Cluj pe o durată de 49 de ani.

În prezent, municipalitatea construiește un park and ride, cu peste 800 de locuri, la aeroport, care ar urma să fie finalizat peste un an de zile.

ZIUA de CLUJ a solicitat un punct de vedere oficial celor de la GOTO Parking. 

Comenteaza